Fiskerinäringen

Fiskare positiva till minskad flotta

Ännu fler svenska fiskebåtar måste skrotas för att nå ett hållbart fiske. Det föreslår fiske- och jordbruksminister Eskil Erlandsson idag. Yrkesfiskarnas ordförande Henrik Svenberg är positiv till en förändring.

- Det behövs en strukturomvandling. Vi vill inte hamna i en situation där vi har en för liten flotta, men jag tror att det kan finnas behov för vissa att använda de strukturåtgärder som regeringen föreslår, säger han.
Under sex år satsar regeringen 200 miljoner kronor på skrotpremier för fiskare som väljer att skrota sina fartyg. Dessutom ska yrkesfiskare som väljer att sluta kunna få ett avgångsvederlag.
Skrotpremier ska få svenska fiskare att skrota sina fartyg. Det är en del av regeringens satsning för att nå ett hållbart fiske. I en debattartikel i DN skriver jordbruksminister Eskil Erlandsson att svenska trålflottan behöver minskas med 30 procent.
Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".