Risk för indragna vårdplatser

Idag kommer landstinget i Värmland besluta om framtiden för sjukhusen i Säffle och Kristinehamn. Det lutar åt att det blir stora förändringar som också har betydelse för Dalslandsborna.

14 000 namnunderskrifter har samlats in och det har varit dagliga debattartikalr i lokalpressen mot nedskärningsbeslut. Trots det kommer landstinget i Värmland, som har en socialistisk majoritet, med största sannolikhet rösta för att skära ned ytterligare på sjukhusen i Säffle och Kristinehamn. Avtalet med privata vårdföretaget Carema sägs upp och närakuterna försvinner.

Dessutom kommer vissa specialistmottagningar att flyttas. Vårdplatser ska läggas ned i bland anant Säffle. Det är sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby som blir de tunga vårdgivarna i Värmland i framtiden.

2001 försvann akutmottagningen i Säffle och nu fortsätter neddragningen. Invånarna i norra Dalsland , framförallt Åmål, har haft Säffle som sitt sjukhus och Västra götalandsregionen betalade runt 50 miljoner per år för den vården före 2001. Nu är det nere i 11 miljoner och minsknngen lär fortsätta med kommande neddragningar i Säffle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".