trollhättan

Nytt sparpaket på Saab: 100-150 personer erbjuds avgångsvederlag

Hårt prövade Saab Automobile ska minska personalen ytterligare. Redan i veckan drar Trollhättefabriken ner på tillverkningstakten. Sedan ska 100-150 anställda erbjudas avtalspaket för att sluta frivilligt.

Så sent som i november erbjöds cirka 140 anställda, både tjänstemän och metallare, avgångsvederlag eller avtalspension för att lämna företaget.

Takten på antalet bilar som tillverkas på linan drogs också ner.

Men det var inte nog. Saabs kräftgång fortsätter. Förra året backade försäljningen sju procent. Ännu mer på den amerikanska marknaden där den svaga dollarn gör att Saabs lönsamhet minskar. På grund av den fortsatta oron i USA vågar inte företaget tro på en snar vändning.

Osäkerhet i USA

Den nyligen presenterade lilla stadsjeepen 9-4 X, som ska ut på marknaden troligen inom ett år, tillverkas i Mexiko och påverkar inte jobben i Trollhättan.

Därför blir det ett sparpaket till.

På torsdagen informerades facket om att mellan 100 och 150 personer i verkstäderna ska uppmanas att sluta frivilligt med någon form av avgångsvederlag.

Samtidigt sänks tillverkningstakten från 30 bilar i timman till 27.

-Men det är för tidigt att prata om att vi minskar årsproduktionen. Taktsänkningen nu görs främst för att det är en stor osäkerhet på USA-marknaden, säger Saabs presschef Christer Nilsson till TT.

Facket blev överraskat över att det kom ett nytt sparpaket så snart in på det förra.

IF Metalls klubbordförande Paul Åkerlund ställer sig frågande till att dra ner personalen så mycket.

-Vi måste granska siffrorna och se vad taktsänkningen innebär. Det kanske inte alls går att klara produktionen med de föreslagna minskningarna, säger Paul Åkerlund.

Underleverantörer drabbas

Han tror att det nya avgångspaketet kan verkställas någon gång under det närmaste halvåret.

Personalen på Trollhättefabriken har minskat kraftigt sedan 1990, både på grund av neddragningar och för att underleverantörer har tagit över verksamheten. Från nästan 7 800 till nuvarande 4 500, varav cirka 2 400 är i produktionen.

Saabs vikande försäljning har också drabbat flera underleverantörer som har varslat anställda om uppsägning, bland annat Lear.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista