vänersborg

Smittskyddsläkare: - Vi har konstaterat vinterkräksjuka bland fotbollspelare

Vinterkräksjukan tros ligga bakom utbrottet av magsjuka i Vänersborg Nu lutar det åt att det var vinterkräksjukan som orsakade utbrottet av magsjuka i samband med fotbollsturneringen Kvantum Cup i Vänersborg i lördags. - Vinterkräksjukan är mycket smittsam och eftersom det även varit något enstaka sekundärfall har vi kunnat dra den slutsatsen, säger Charlotte Larsson, biträdande smittskyddsläkare i Uddevalla.

Efter cupen i lördags uppges ett femtiotal, både utövare och publik, ha blivit mystiskt drabbade av magsjuka. Mellan 25 och 30 anmälningar har inkommit till miljö- och hälsoinspektören Karin Wegberg i Vänersborg som håller i utredningen. Och efter många teorier och spekulationer är det trots allt troligen så att det rör sig om vinterkräksjukan.

Sjukdomen sprids via direktkontakt med den som är sjuk, genom mat som blivit förorenad med virus eller genom vatten som blivit förorenat av avföring från någon som är sjuk vid till exempel ett toalettbesök. Så länge man visar symtom är man smittsam men man kan till och med sprida vinterkräksjukan en till två dagar efter det att man blivit av med symtomen.

För att kunna säga om det var vinterkräksjukan som var boven i det hela i Vänersborg måste man ta prover på någon som är sjuk, vilket man ännu inte kunnat göra eftersom sjuklingarna stannat hemma för att kurera sig. Men Charlotte Larsson ser gärna att man får in ett prov.

- Det vore bra om vi kunde få bekräftat vad det är för någonting eftersom alla undrar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista