1 av 2
Arne Öhnell
2 av 2
Arne Öhnells grisar
strömstad

Arne Öhnell 2007 års kulturpristagare i Strömstad

Jornalisten och Konstnären Arne Öhnell blir 2007 års kulturpristagare i Strömstads kommun. Arne är bosatt och verksam i Strömstad, men har också ateljé på Syd-Koster. Arne är bland annat känd för sina humoristiska skulpturer av grisar.

Arne Öhnell, född 1940, började som journalist som 17-åring, men övergick snart till konstnärskap på heltid.

Motiveringen är följande: ”Arne Öhnell började sin konstnärsbana genom att i måleri och teckningar skildra det bohusländska landskapet på ett uttrycksfullt sätt, som står sig genom tiden. Mest känd har Arne dock blivit för sin keramik.

Hans underfundiga humor går på ett enastående sätt ut genom fingrarna och formar leran till små mästerverk, där personifierade grisar blir till knivskarpa och kärleksfullt humoristiska kommentarer till världen omkring oss.

Genom sina utsökta stadsreliefer har han på ett levande personligt sätt fångat och bevarat miljöer inom kommunen. Arne är vidare en skicklig fotograf och skriftställare. Som redaktör för Kosterbladet har han under ett antal år gjort en värdefull insats genom att dokumentera Kosteröarnas natur och dess befolkning.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".