TRESTAD

Restider med buss kan halveras med tåg

I skuggan av klimathot och ännu högre bensinskatter väcker nu Järnvägsfrämjandet och miljöpartiet nytt liv i 14 år gamla förslag till pendeltågstrafik i Trestad mellan Uddevalla och Trollhättan/Vänersborg. Dagens restider med buss skulle kunna halveras med tåg. Det säger Thomas Görling i Uddevalla till Sveriges Radio Väst.

Görling är sekreterare i Järnvägsfrämjandet och företräder också miljöpartiet och Solidariskt Uddevalla.

Det nya dubbelspåret mellan Trollhättan och Öxnered, som passerar i bergtunnel under sjukhuset NÄL, skulle kunna vara en nyckellänk i tät pendeltågstrafik inom Trestad. Ihop med en ännu så länge felande länk, så att det blir ett triangelspår strax väster om Trollhättan/Vänersborg.

Tågpendling till och från Vänersborg tillgodoses dels med tätare trafik på dagens Herrljungabana, dels med Järnvägsfrämjandets förslag om pendeltåg till och från Göteborg via Trollhättan, där vartannat fortsätter till och vänder i Vänersborg, vartannat till Uddevalla och tillbaka. Dessutom kan passagerare när så behövs byta tåg i Trollhättan.

Förslaget omfattar halvtimmestrafik rusningstid morgon och kväll och varje timme under resten av dagen.

Och jämfört med dagens busstrafik mellan Uddevalla och Trollhättan/Vänersborg skulle restiden med tåg kunna halveras till en kvart, alltså 15 minuter.

Text: Jan Gustafsson 
Epost:
jan.gustafsson@sr.se  
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".