Ljungskile mötte Sparta i den jättelika Östfoldhallen mellan Fredrikstad och Sarpsborg i Norge.
Uddevalla

Matchrapport: FK Sparta - LSK 0-1 (0-1)

Ljungskile inledde säsongen traditionsenligt med match mot Sparta i Norge och det blev seger direkt. LSK vann med 1-0 efter mål av Daniel Åkervall i den första halvleken och sett till målchanserna borde det nog ha varit en något större segermarginal till slut. Men det märktes att David Wilson beordrat hård fysträning de senaste veckorna, i synnerhet på somliga av spelarna.

Ljungskiles lag (4-3-2-1): Michal Slawuta (ut 45), Cedomir Zarkovic (ut 63), David Leinar (k) (ut 45), Damir Vitas, Richard Jansson (ut 45), Anders Augustsson (ut 70), Aleksandar Kitic, Martin Smedberg (ut 73), Jon Lundblad (ut 70), Daniel Åkervall (ut 45) Etchu Tabe (ut 63).

Avb: Colin Burns (in 45), Robert Johansson (in 45), Niklas Löfgren (in 45), Markus Senften (in 45), Jörgen Wålemark (in 63), Edwin Phiri (in 63), Mattias Carlsson (in 70), Jakob Flingmark (in 70), Ebi Sukore (in 73)

Första halvlek: Matchen kom igång en kvart efter utsatt tid eftersom det dåliga vädret (milt uttryckt) som rådde i norra Bohuslän försenade Ljungskiles spelarbuss en aning. När domaren väl hade blåst till spel verkade LSK något handfallna till en början men efter Spartas ganska pigga inledning skaffade sig de grönklädda ett övertag efter ungefär en kvart spelad och därefter orkade Sparta aldrig jobba sig tillbaka in i matchen, även om de försvarade sig bra.

Etchu Tabe utgjorde spjutspets för LSK och efter en kvart sprang han till sig en lucka bakom Spartas backlinje och han kunde skära in fri från vänster i straffområdet. Just när han skulle avsluta blev han upphunnen och av det hela blev inte mer än en hörna.

LSK skapade gott om hörnor före paus men den rätta skärpan saknades från Daniel Åkervalls sida vid flera tillfällen. Åkervall kunde emellertid revanschera sig i den 29 minuten när han fick en passning från Richard Jansson ute till vänster. Jansson, som verkade oförskämt pigg inledningsvis, tog en löpning på utsidan av Åkervall för att få en överlappspassning, men istället valde Åkervall att på egen hand tråckla sig in i straffområdet och ett par meter in i vänsterläge lyfte han bollen elegant i en båge över Spartas målvakt och in i den bortre gaveln.

- Skönt att leverera direkt, sa han till Radio Väst efteråt.

Sparta skapade inte mycket under de första 45. Ända gången det verkade något sånär oroligt var när ett missförstånd uppstod i markeringen i LSK:s försvar vid en högerhörna. En Spartaspelare tilläts nicka från nära håll men Michal Slawuta stod bra placerad och räddade enkelt.

Andra halvlek: David Wilson valde att göra fyra byten i paus (se ovan) och piggast av de som kom in visade sig den vindsnabba Niklas Löfgren vara. Tidigt efter paus tog han emot en passning på mittplan och hittade sedan Jon Lundblad med en fint avvägd diagonal djupledsboll. Lundblad sprang i precis rätt ögonblick för att undvika en offsideavblåsning, men i avslutningssituationen kom han inte rätt till bollen och skottet gick hopplöst utanför efter en snedträff.

LSK kontrollerade matchen efter paus och förutom Niklas Löfgrens inhopp som blev en injektion växte också Martin Smedberg ut ju längre matchen led.

I den 65 minuten fick Löfgren en boll att springa på in i straffområdet som såg ganska svår ut att behärska. Men Löfgren gjorde i alla fall ett försök och vid straffpunkten blev han attackerad av en Spartaförsvarare som rev och slet i hans tröja så att den före detta Skärhamsanfallaren till slut föll. Domaren blåste straff.

Robert Johansson tog hand om straffen men hans comeback efter den långa skadefrånvaron fick inte innehålla ett mål. Trots att skottet var välplacerat i målvaktens högra hörn gick burvaktaren rätt och räddade.

Sparta stack upp och skapade en halvfarlig chans när Colin Burns (som byttes in i paus och som spelade stabilt) tvingades boxa bort bollen långt ut i eget straffområde. Bollen hamnade hos en Spartaspelare som försökte lyfta över Burns och in i det övergivna målet men det gick inte alls.

LSK skapade å sin sida två ytterligare chanser före slutsignalen. Jörgen Wålemark stack in en boll i straffområdet mot Löfgren som fortsatte att löpa mycket och denne sköt direkt från knappt 20 meter – över!

Martin Smedberg skapade också ett skottläge helt på egen hand utanför straffområdet när han pausfintade sig förbi en motspelare och hittade en yta för skott. Skottet var tungt men också för högt.

Sammanfattning: Det blev precis så tempofattigt och stelt som försäsongsmatcher brukar vara, i synnerhet tidigt på säsongen när gympassen sitter som betong i spelarnas ben. LSK visade i alla fall att man är välorganiserat som lag, trots att flera nya spelare tillkommit på kort tid och fysiskt var svenskarna överlägsna det ganska kortväxta norska laget under ledning av IFK Göteborgslegenden Conny Karlsson.

FK Sparta - LSK 0-1 (0-1)
Mål LSK: Daniel Åkervall (29)
Varningar LSK: -
Domare: -
Arena: Östfoldhallen
Publik: ca 200

! Utropstecknet: Niklas Löfgren gjorde ett piggt inhopp efter paus och var den som hade mest spring i benen.

? Frågetecknet: Etchu Tabes omtalade acceleration såg vi inte mycket av och i positionsspelet har amerikanen fortfarande en hel del att lära. David Wilson gav ständiga högljudda instruktioner från sidan under hela tiden som Tabe fanns på planen.

Wilson sa:Det var ovanligt bra för att vara mot Sparta.

De nya spelarna är inte vana vid upplägget vi har i Ljungskile med fysträningen. Så är det varje år, de nya killarna ligger alltid långt efter de som varit här och kört en försäsong. Åke [Daniel Åkervall] var väldigt trött.

Jon Lundblad var bra.”

Ljungskiles tre bästa:
1. Niklas Löfgren
2. Martin Smedberg
3. Anders Augustsson

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista