Skärpta krav för att slippa sjukvårdskön

Det kan bli svårare att slippa de långa köerna i Västra Götalands-regionen genom att få vård i andra landsting. Idag tar politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen ställning till ett förslag om skärpta rutiner för att få remiss till andra landsting.
När Västra Götalands-regionen för knappt två år sedan öppnade möjligheten att söka vård var som helst i Sverige om man tröttnat på köerna på hemmaplan, då räkande man med en årlig kostnad på mellan 25 och 50 miljoner kronor. Det blev 68 miljoner förra året och det blir ännu dyrare i år. Idag skall politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen ta ställning till ett förslag om skärpta rutiner. Det skall i fortsättningen inte räcka med en remiss från en läkare. Nu måste vård i ett annat landsting också godkännas av en tjänsteman på sjukvårdskansliet. Jan-Erik Spek är utredningschef och han säger till Radio Väst att motivet är att man vill kunna följa utvecklingen efter som regionen har en väldigt pressad budgetsituation. Det är denna skärpta rutin som politikerna tar ställning till idag, men det finns redan tankar på tjänstemannanivå om betydligt tuffare tag: -Instrumentet skulle kunna användas så att man säger att det får inte kosta mer än 70 miljoner per år och i så fall kan man säga nej om det börjar gå över 70 miljoner, säger Jan-Erik Sprek. - Det är också möjligt att man tar ett politiskt beslut att vissa diagnoser eller vissa behandlingstyper är man inte villig att beskosta om de sker utanför regionen, säger Jan-Erik Spek vidare och nämner själv ljumskbråck som ett exempel. Bosse Adriansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".