VÄNERSBORG

Nicole Kidmans baddräkt säljs för nya kor till fattiga

Nicole Kidmans baddräkt, som hon ska ha glömt kvar efter en filminspelning i Vänersborg, har blivit en guldgruva för välgörenhet. Baddräkten ska för tredje gången auktioneras bort och pengarna ska den här gången gå till att köpa kor till fattiga i Indien.

Hur många kor får man för en baddräkt?

Det är frågan som Eslövs Biståndscenter vill få svar på när det på onsdag auktionerar ut en baddräkt som filmstjärnan Nicole Kidman 2002 glömde på ett badhus i Vänersborg.

Erikshjälpen ska köpa kor till fattiga familjer i Indien för pengarna de får för baddräkten.

-Jag hoppas innerligt att det ger åtminstone fem kor, säger Zlatko Nedanovski, som skänkt baddräkten till biståndscentrumet.

Fem kor, till ett pris av 1 800 kronor styck, motsvarar 9 000 kronor. Ett högt pris kan tyckas för ett inramat stycke tyg.

-Det är den värd i alla fall. Man får inte glömma att det är välgörenhet. Och den är inte nött, i och med att den inte används, säger Zlatko Nedanovski.

Simsugen Kidman

Historien inleddes för snart sex år sedan, när filmstjärnan befann sig i Västsverige för att spela in Lars von Triers film Dogville. Kidman, som sägs vara en ivrig simmare, abonnerade då ett helt badhus för att kunna vara i fred i bassängen.

Efter det celebra besöket hittade personalen en kvarglömd svart sportbaddräkt.

-I och med att det bara var hon som fanns i badhuset och de städade både före och efter kan det inte vara någon annans, säger Zlatko Nedanovski.

Tredje gången gillt

Auktionen i Eslöv, som inleds på onsdag, blir tredje gången som baddräkten bjuds ut till välgörenhet.

Personalen på badhuset i Vänersborg lämnade nämligen över dräkten till en radiokanal. När radion misslyckades med att återförena baddräkten med sin rättmätiga ägare bestämde den sig för att sälja baddräkten till högstbjudande, till förmån för Barncancerfonden.

Den gången såldes dräkten för 30 000 kronor. Badplagget skänktes dock raskt vidare, och 2002 köpte Zlatko Nedanovski den lilla svarta för 5 500 kronor som gick till Frälsningsarmén.

-Jag har haft den hemma. Den har cirkulerat i alla rum och nu kände jag att det var dags för den att cirkulera vidare, säger han.

TTELA/SR VÄST

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".