Västra Götaland

Njurpatienter klagar på sena sjuktransporter

Nu vill njurföreningen i Västsverige ha svar på varför patienter uppger att de utsatts för försenade sjuktransporter i samband med deras behandling på Näl, det gör man i ett brev till Västtrafik som ansvarar för transporterna.

I brevet kritiserar Njurföreningen i Västsverige även det faktum att dialyspatienterna får samåka hem efter behandlingen, vilket för flera patienter betyder omvägar då patienter ska släppas av på olika platser.

Gunilla Wicktor på Västtrafik hänvisar till Västra Götalandsregionen eftersom det är dem som bestämmer regelverket för sjuktransporterna.

Lennart Ström, sjukresechef på Västra Götalandsregionen berättar att samåkningen är ett måste, men att det i detta fall endast handlar om dialyspatienter som åker tillsammans.

- Det är en kostnadsfråga. Skulle en patient däremot få ett läkarintyg som visar att patienten måste åka raka vägen hem på grund av medicinska skäl så är det ju det som gäller. Men det är ju läkarens beslut, förklarar Lennart Ström.

Både Gunilla Wicktor på Västtrafik och chefsläkaren jan Carlström på Näl upplever att resorna mellan patienternas hem och dialysavdelningen fungerar väl och att det rör sig om väldigt få förseningar.

Text: Jesper Larsson
Telefon: 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".