Miljöpartiet kräver nya tag för att rädda torsken

Det nya forskarlarmet, som kom under onsdagen, om att torsken håller på att slås ut i Västerhavet fick miljöpartiet och dess språkrör Maria Wetterstrand att åter kräva att svenska regeringen gör något för att rädda torsken.
Wetterstrand ställer kravet trots att Sverige i mångt och mycket är bakbundet efter EU:s negativa hållning. Läget för torsken i Kattegatt och Skagerrak är det sämsta på 23 år och jämförbart med situationen då torsken försvann från New Foundland. - Det här är värre än vad till och med vi trodde. Det är en skandal utan like att EU hindrar oss från att stoppa torskfisket i dessa vatten, säger Wetterstrand. Vid ett möte med jordbruksdepartementet under torsdagen kommer hon på nytt att aktualisera frågan om vad Sverige kan göra trots EU:s motstånd mot ensidigt svenskt torskfiskestopp. Ett krav är att Sverige tillsammans med Danmarks regering gör något för just Kattegatt och Skagerrak, där bägge länderna tar upp mycket fisk. - Om bägge länderna gemensamt kan ta egna nationella beslut skulle det få större effekt, säger Maria Wetterstrand till TT. Hon nämner bland annat ett avtal från 1920-talet som gör det tillåtet för ländernas yrkesfiskare att fiska nära båda ländernas kuster. Om Sverige stoppar svenska fiskares kustnära fiske skulle danskarna kunna ta över. Det skulle knappast tas emot nådigt av de svenska fiskarna. - Därför är det bra om båda nationerna gör samma sak samtidigt, säger Wetterstrand. Miljöpartiet kräver att selektiva redskap omedelbart ska införas vid trålning efter havskräfta för att hindra att torsk följer med som bifångst. Partiet vill flytta ut trålgränsen och öka antalet områden med trålförbud. Miljöpartiet vill också inrätta ett fristående internationellt fiskesekretariat, likande det tidigare internationella försurningssekretariatet. Det ska påverka opinionen över gränserna för gemensamma beslut om ett hållbart fiske. Något krav på ett nytt fiskestopp inser även Wetterstrand vore fullständigt meningslöst. - Man skulle möjligen kunna göra det med tanke på den nya informationen om Västerhavet. Men vi skulle åka på pumpen en gång till och det är inte roligt att bli överkörd av EU-kommissionen, säger hon till TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".