Lysekil

Anita Lannesjö, 67, tillbaka i politiken

Vid 67 års ålder gör hon politisk come back idag. När en lång rad av hennes partikamrater hopppat av hoppar socialdemokraten Anita Lannesjö från Lysekil på tåget igen. I dag är hon på sammanträde i kommunstyrelsen för första gången på nästan tre år.

- Jag fick en förfrågan från valberedningen och efter ett par-tre dagar tackade jag ja. Jag hade ju egentligen klivit av och inte tänkt fortsätta med politik, men nu kände jag att jag var ganska utvilad och att det kunde vara roligt igen, säger Anita Lannesjö. Det var turbulensen inom det socialdemokratiska partiet i Lysekil efter valet 2006 som bäddade för Anita Lannesjös politiska återkomst. I höstas hoppade ett 15-tal socialdemokratiska förtroendevalda av sina uppdrag i kommunala nämnder och styrelser. - Jag tycker kanske att intrycket är att det är lite väl barnsligt agerat, men jag antar att var och en har någon slags motiv, säger Anita Lannesjö. Själv tog hon en månads time-out från politiken 2004 och året efter hoppade hon av alla sina uppdrag, bland annat som ledamot i kommunstyrelsen och som ordförande i socialnämnden. Det berodde dels på en sviktande hälsa, men hade också politiska motiv. Läraren Anita Lannesjö tyckte att socialtjänsten fick för stora besparingskrav i förhållande till skolan. Bosse Adriansson bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista