Åsa Larsson, arbetar på Kicks i Uddevalla, har valt att inte vara med i facket.

Många lämnar facket

Var tolfte medlem i LO- och TCO-förbunden lämnade facket förra året. Det är det största medlemsraset i den fackliga historien.

Nu går flera LO-förbund ut i en värvningskampanj. Byggnads är ett av dem.

– Målet är att försöka få tillbaka dem som vi har tappat plus att vi vill hitta nya medlemmar ute på arbetsplatserna som inte är organiserade, säger Arnold Pettersson, ordförande i Bygg-6:an Väst.

Byggsexan tappade nästan 500 av sina medlemmar förra året, ungefär sju procent. Nu ska avdelningen ut och försöka värva nya och gamla medlemmar, främst på de mindre arbetsplatserna. Det är där det stora medlemstappet har skett.

– Facket är viktigt att vara med i. Det är ju inte bara som många tror ett försäkringsbolag. Samtidigt har vi ju våra kollektivavtal och då måste alla vara med i facket för att vi ska få någon tyngd i det hela, säger Arnold Pettersson.

Det är framför allt de äldsta och de yngsta medlemmarna som har lämnat Byggnads.

Byggnads 8 000 förlorade medlemmar förra året kostar förbundet 20 miljoner kronor. Också Byggsexan, landets tredje största avdelning, känner av den sämre ekonomin.

– Vi har fått göra nedskärningar och förmodligen kommer vi att göra ännu fler, säger Arnold Pettersson.

Text: Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".