Uddevalla

Burns stoppas?

Allt verkade klart.
- Han har skrivit på kontraktet, sa David Wilson till Radio Väst vid lunchtid igår.
- Men några detaljer måste redas ut.

De detaljerna kan nu stoppa Colin Burns övergång till Ljungskile SK.

Problemen som uppstått för Ljungskile handlar om det internationella fotbollförbundet FIFA:s övergångsregler som förbjuder spelare att representera fler än två klubbar per säsong.

Även om Sveriges fotbollssäsong precis ska ta sin början påverkas LSK av reglerna eftersom normen i Europa är att en säsong sträcker sig från juli månad till juli nästkommande år. Och fram till sommaren har Colin Burns fyllt sin kvot eftersom han spelat både för Olimpia Balti FC i den moldaviska ligan samt en finländsk klubb. Därmed får han inte spela för LSK förrän efter sommaren om klubben inte får dispens.

- Vi får inte anställa honom i så fall, säger klubbens talesman Jonas Algotsson.

Men det finns ingenting som hindrar en spelare från att vara registrerad för tre klubbar under en säsong, så länge han inte deltar i officiella matcher för samtliga.

Colin Burns provspelade för Ljungskile redan före jul och återkom sedan när säsongen drog igång i januari. Han fick spela i säsongens första träningsmatch mot Sparta i helgen och imponerade där på tränaren David Wilson som erbjöd ett kontrakt. Så långt såg allt bra ut.

Har ni känt till Burns situation?

-Ja det har vi, säger Jonas Algotsson.
- Men Svenska fotbollförbundet vet inte riktigt vad som gäller, de har skickat vidare frågan till UEFA (europeiska fotbollförbundet).

Ifjol drabbades de allsvenska nykomlingarna Brommapojkarna av ett liknande bakslag när spelaren Imad Chhadeh stoppades från spel under vårsäsongen efter en feltolkning av samma regel. Men det har också förekommit dispenser och det är något sådant som LSK nu får hoppas på. Inom en vecka räknar klubben med att få ett besked från Svenska Fotbollförbundet och UEFA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".