Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stridh krävs på pengar för vägförsening

Inom kort väntas ett avgörande i kampen mellan vägverket och Mats Strid i Råsseröd utanför Uddevalla, den siste markägare som är i vägen för motorvägsbygget. Mats Strid vägrar flytta och kämpar emot med advokathjälp - men nu har vägverket krävt att han ska ställa en säkerhet på 950.000 kr om han fördröjer vägbygget.
Mats Strid i Råsseröd kämpar in i det sista för att hejda vägverket, och hans nye advokat, den kände miljörättsspecialisten Peter Westdahl, har fullständigt pepprat alla tänkbara myndigheter med nya aspekter på ärendet. Vägverket å sin sida har nu gått vidare till kronofogden med begäran om avhysning. Anders Brattgård på kronofogdemyndigheten i Uddevalla säger till Radio Väst att man först ska ta kontakt med parterna eftersom det är en komplicerad historia. Sedan är gången att man sätter ut ett datum och ger den som ska avhysas en vecka på sig. Men Peter Westdahl jobbar vidare - han är upprörd över att han inte fick tid på sig att komma med mer material till hovrätten innan hovrätten avvisade hans överklagande i en av delarna i målet. Nu kräver han att Mats Strid ska få tid på sig, tre månader som han missade i ett tidigare skede, att klaga. Och för att på det sättet riva upp hela målet igen har Peter Westdahl aktualiserat en gammal tipp med eventuellt miljöfarligt avfall som kanske lakas ur till Ramseröds naturreservat - därför har han levererat utlåtande från en geolog och har tekniker ute för att bedöma hur mycket avfall det finns. Och det här ska regeringsrätten avgöra de närmaste dagarna. Sen har Peter Westdahl en front till öppen: han har krävt ett snabb-beslut om att stoppa vägbygget, ett interimistiskt beslut och det är här som vägverket har kontrakt med krav på att Mats Strid ska ställa upp med en säkerhet för den skada som han kan orsaka genom att försena bygget - 950.000 kr i säkerhet. Detta i en förhoppning om att få slut på den långa kampen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".