Kritisk till flytt av trålgräns

Fiskeriverket förslag är rent ekonomiskt ett dråpslag för de mindre fiskeflottorna, det småskaliga trålfiskarna är de som drabbas hårdast, det säger Bo Hansson, fiskare på Smögen.
Fiskeriverket har presenterat förslag till omfattande begränsningar av det kustnära fisket från Strömstad till Haparanda för att skona lokala bestånd. På Västkusten flyttas trålgränsen ut generellt och i de inre områdena i Östersjön tillåts bara fiskebåtar som är högst 20 meter långa. - En utflyttning av trålgränsen på Västkusten kommer att slå undan benen för väldigt mycket av det småskaliga kräftfisket, säger ombudsman Björn Beckman på Sveriges fiskares riksförbund till TT. Trålgränsen ökas från två till tre nautiska mil i Kattegatt och från två till fyra nautiska mil i Skagerrak. Innanför de gamla trålgränserna har bland annat av försörjningsskäl fiske tillåtits närmare land. En del av dessa så kallade inflyttningsområden får vara kvar. Efter att hastigt ha skummat igenom de omfattande förslagen tycker Beckman att argumentet för att flytta ut gränserna för det småskaliga kräftfisket faller om man samtidigt föreslår selektiva trålar som är utformade så att fisk inte fastnar. Fiskeriverkets arbete inleddes långt innan höstens diskussioner om stopp för torskfiske kom igång. I förslaget konstateras att det råder en mycket kritisk situation för flertalet bottenfiskbestånd i den östra delen av Skagerrak och i hela Kattegatt. För Östersjöns del understryker Fiskeriverket att det råder en mycket kritisk situation för torsken och att sillbeståndet ligger på en historiskt låg nivå. Kustzonen har stor betydelse som reproduktionsområde för strömming och som uppväxtområde för torsk, plattfisk och en rad sötvattensarter. Ingen ändring av de nu gällande trålgränserna föreslås, men tillträde till de inflyttade områdena begränsas till fiskefartyg på mindre än 20 meter. Trålområdena närmast land blir därmed i huvudsak förbehållna det lokala trålfisket, vilket är i enlighet med syftet när de inrättades. Fiske med dessa redskap förbjuds innanför trålgränsen under första kvartalet som är den huvudsakliga lektiden för viktiga kustbestånd. Förslaget går nu på remiss till olika myndigheter och intresseorganisationer. I full utsträckning kan det tidigast träda i kraft vid årsskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".