Djurförbud för ormägare

Minns du Uddevallapolisens och djurskyddets jakt på en förrymd kobra i slutet av november? Nu har länsstyrelsen belagt ägaren med totalt djurförbud.
Det var fullständigt rätt av Uddevalla kommuns djurskyddsinspektör att ta hand om de två ormar som påträffades i mannens britsfälligt uppvärmda bostad i november förra året, det slår länsstyrelsen fast. Ormar behöver värme, och vanvården hade pågått länge. Den tredje ormen, en kobra, påträffades aldrig, och den lär ha frusit ihjäl vid det här laget. Men innan den slank iväg på rymmen, så hann en bita sin höggradigt berusade ägare, så att han fick vårdas på sjukhus. Det var inte första gången mannen blev biten av sina älsklingsdjur. Förra gången det hände var i december 2001, i Vänersborg där mannen då var bosatt. Den gången var det en skallerorm som hämnades på dålig hantering. Mannen hade två giftormar i sin lägenhet trots att ormar är föbjudna som husdjur i Vänersborgs kommun. Redan 1996 blev myndigheterna intresserad av mannens förkärlek för udda djur. Han hade då en liten tvättbjörn i sin ägo. Djuret levde under bedrövliga förhållanden i ett alldeles för litet terrarium, konstaterade myndigheterna. Dessutom var tvättbjörnen troligtvis insmugglad och kunde bära på rabiessmitta. Ägaren vägrade bekosta karantän, och tvättbjörnen fick avlivas. Nu har alltså länsstyrelsen beslutat att mannen fortsättningsvis inte får ha något som helst djur, efterom han inte kan sköta dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".