Alliansen kör över kd i frågan om könsneutrala äktenskap

Det blir ett regeringsförslag om könsneutrala äktenskap i höst. Kristdemokraterna är det enda parti i både riksdagen och regeringen som säger nej. Men kd blir överkörda av sina allianskolleger i den här frågan.

Hur skall då regeringen ta sig ur den här knipan?
-Det vet inte jag och förmodligen ingen annan heller. Om man inte kan bevara enigheten finns ju sedan tidigare exempel på när man klarat att regera tillsammans när man haft olika åsikter i någon för ett parti fundamental fråga, säger Inger René, moderat riksdagsledamot på bohusbänken och alliansens gruppledare i civilutskottet.

Att ett parti reserverar sig i regeringen är mycket ovanligt eftersom regeln är att regeringens beslut och förslag är kollektiva.

-  Jag håller med om att regeringen är en för alla och alla för en, men det har fungerat tidigare, säger Inger René.

Det här en fråga som inte till 100 procent är politisk utan det handlar mycket om känslor, säger Inger René. Någon kompromiss tror hon inte på.

- Inte som jag har hört talas om hittills. Jag vet att Fredrik Reinfeldt är väldigt tydlig i sitt ställningstagande så det blir nog inte lätt i så fall.

Bosse Adriansson bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".