Uddevalla

Tvåmålsskytten Leinar - ett alternativ i anfallet

I höstas sa David Wilson att han inte tänkte låta David Leinar vikariera som anfallare i allsvenskan – så som han gjorde under succéåret i Superettan. Det var därför han valde att värva så många offensiva spelare. Nu kan det ändå ha ändrats.

- Vi vet att David kan spela på topp, säger David Wilson efter 4-0-segern mot Utsikten där Leinar gjorde två av målen.

Och David Leinar själv har ingenting emot att spela som anfallare. När han fick prova på den rollen under hösten 2007 (ofta med stor framgång) sa han till Radio Väst att ”alla försvarare drömmer om att spela i anfallet.” Det står fast nu.

- Jag konkurrerar gärna på alla positioner, bara jag får spela i allsvenskan är jag nöjd.

LSK har fått in två mittbackar under 2008 i Damir Vitas och Markus Senften och båda har gett David Wilson positiva besked under försäsongen. Det är anledningen till att han kan tänka sig att omvärdera det han sa om Leinar i höstas. Visserligen har LSK också värvat flera anfallare i vinter (Jon Lundblad, Etchu Tabe och Niclas Löfgren) men nu finns alltså även backup på mittbacksplatsen.

- Nu när vi har Damir och Markus kan vi flytta upp David Leinar eftersom det finns ersättare. Då behöver vi inte kompromissa, säger David Wilson.

I första hand ska nog Leinar ses som mittback trots allt. Motalakillen har varit stöttepelaren i LSK:s försvar ända sedan laget låg i division två, ett försvar som varit mycket ramstarkt. Men samtidigt blev det ofta ett lyckokast ifjol när David Wilson placerade honom i anfallet av olika anledningar. Exempelvis avgjorde han bortamötet med Mjällby som inhoppande anfallare och när LSK slog ÖIS på Valhalla i Göteborg var David Leinar en av planens giganter i samma centrala anfallsroll som han hade igår mot Utsikten.

- Vi kan använda honom i anfallet. Det här systemet passar honom eftersom den som spelar som central anfallare måste vara stark fysiskt, säger David Wilson.

- Han får ta ansvar i den här rollen, han vet vad han ska göra och han får mycket boll. Det passar honom. Som tränare försöker man hitta en roll som passar spelarna.

Är han bäst som anfallare eller försvarare?

- Svårt att säga.

David Leinar själv är alltså inte främmande för att prova på livet som forward också i allsvenskan. Men först och främst ser han sig som back.

- Det var lite speciellt idag. Etchu, Jörgen, ”Kärna”, Niclas Löfgren och Jon [Lundblad] var småskadade. Men om David [Wilson] vill ha mig där igen spelar jag där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".