Hög som låg kan få gå när Saab omorganiserar

PÅ Saab pågår varselförhandlingarna som så småningom ska leda fram till vilka det är som kommer att få lämna sina anställningar. Uppåt 1400 kan komma att få lämna Saab, men den nya organisationen kan komma att kräva offer också högre upp.
I tisdags kväll kom beskedet att den tidigare chefen för teknisk utveckling på Saab, Lars Olsson, slutar på Saab. GM:s man Bill Beaumont tog förra året över som teknisk direktör och enligt källor till Radio Väst var anledningen till det ett missnöje med att kostnaderna för den tekniska utvecklingen dragit iväg på ett närmast okontrollerat sätt. Dessutom hade Lars Olsson inte lyckats integrera tillräckligt många GM-gemensamma delar i Saab-bilarna och arbetet och kostnaderna med att modifiera dessa delar blev orimligt höga. Ytterligare en orsak skulle vara att arbetet med att ta fram fler Saabmodeller gått alltför långsamt. En skugga faller då också över Saab:s vd Peter Augustsson, som ändå hade ansvaret när dessa strategiska misstag begicks, som skulle kunna sammanfattas med " för sent och för lite" och som fick konsekvensen att Saab Automobil hade en gigantisk förlust förra året. GM stärkte därför redan i höstas sitt grepp väsentligt över sin fabrik i Trollhättan och det ledde fram till de varsel som företaget lade i slutet av november. Under våren kommer därför ett stort antal Saabmedarbetare att få ett besked om att de inte längre kommer att få ha kvar sitt jobb på fabriken eller på teknikutvecklingen men det kan också bli personer högre upp i organisationen som har besked att vänta.
Jörgen Winkler
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".