Uddevalla

Matchrapport: Moss FK - LSK 2-0 (0-0)

Ljungskile åkte på sin första försäsongsförlust på söndagen när laget besegrades av norska Moss i Östfoldhallen utanför Fredrikstad. Norrmän var piggare, starkare och mer vana vid det stumma konstgräsunderlaget och vann som en följd av det rättvist. Segern kunde till och med ha varit större men Michal Slawuta höll nere siffrorna med några förstklassiga räddningar.

Ljungskiles lag (4-3-2-1): Michal Slawuta, Cedomir Zarkovic, Markus Senften, Damir Vitas (ut 81), Richard Jansson, Anders Augustsson, Aleksandar Kitic, Martin Smedberg, Jon Lundblad (ut 56), Niclas Löfgren (ut 56), David Leinar (ut 62, in 81).

Avb: Colin Burns, Edwin Phiri (in 56), Etchu Tabe (in 62), Mattias Carlsson, Jakob Flingmark, Daniel Åkervall (in 56)

Första halvlek: Matchen inleddes ganska trevande men Moss tog kommandot eftersom. Den första chansen gick dock till LSK när Jon Lundblad hittade fram till David Leinar i vänsterläge i straffområdet. Leinar fick dålig träff och Mossmålvakten kunde enkelt rädda.

Efter 22 minuter låg bollen för första gången i nätet bakom LSK:s målvakt Michal Slawuta men det dömdes bort för offside. Skottet kom från straffområdesgränsen och styrdes in i mål från nära håll – därav regelöverträdelsen. Dessförinnan hade Moss ytterligare ett gyllene läge när Fabian Vidalon fick helt fritt skottläge i boxen efter en kontring. Vidalons misslyckas dock helt med skottet.

Moss skapade ett par ytterligare målchanser före paus. Allra farligast blev det när en av lagets anfallare nickade i bakhuvudet på Damir Vitas så att bollen ändrade riktning och plötsligt gick mot krysset. Michal Slawuta visade snabb uppfattningsförmåga när han sträckte ut och räddade den till en hörna.

LSK fick också en chans på en frispark bara ett par meter utanför norrmännens straffområde. Flera var intresserade av att skjuta och exekutorn blev till sist David Leinar som sköt hårt, lågt och rakt på målvakten. 0-0 i paus.

Andra halvlek: Moss rivstartade halvlek två och i 48 minuten var de flesta på läktarplats (inte många LSK-fans denna eftermiddag) beredda att jubla för ett 1-0-mål. En hörna slogs in från höger och först nickade en Mosspelare från nära håll. Det avslutet räddade Michal Slawuta mirakulöst. Returen nådde sedan en annan Mosspelare som försökte på nytt men nu räddade Cedomir Zarkovic ståendes på mållinjen.

Ledningsmålet skulle ändå komma i minut 55 när Moss fick en farlig frispark i samma läge, just utanför straffområdet, där David Leinar gick bet före paus. Skott kom från Jon Andre Fredriksen och Michal Slawuta slängde sig och parerade men bollen gick via Markus Senften, som inte fick någon ordning på sina ben, till en fristående Kenneth Kvalheim som slog in den på volley.

I anfallet efter målet borde Moss ha ökat på till 2-0 när Edwin Phiri (som just kommit in) hamnade på efterkälken på Ljungskiles högersida där det uppstod en stor yta. Passningen slogs in centralt från en Mosspelare till en annan som bara hade att sätta bredsidan till, vilket han också gjorde, men i stolpen!

2-0 kom istället på övertid när Aleksandar Kitic slarvade med försvarsspelet ute vid hörnflaggan vilket öppnade för en Mosspelare att promenera rakt in i LSK:s straffområde och enkelt rulla bollen till Kvalheim som förpassade den i ett tillspillogivet mål.

Sammanfattning: David Wilson valde återigen att spela med David Leinar som spjutspets i säsongens fjärde match men lagkaptenen höll en betydligt lägre profil den här gången. Moss var ett halvt steg före i första halvlek och efter paus såg de ut att ligga nästan två steg före LSK-spelarna trots att David Wilson efteråt sa att spelet blev bättre i andra halvlek.

Moss hade, förutom de båda målen, flera lägen att göra ännu fler mål i halvlek nummer två, särskilt under den inledande halvtimman. Och två gånger träffade man också ramen (en i ribban och en i stolpen) bakom Michal Slawuta (varvid det ena tillfället måste kategoriseras som ett ”givet” mål).

Moss FK - LSK 2-0 (0-0)
Mål LSK: -
Mål Moss: Kenneth Kvalheim (55, 91)
Varningar LSK: -
Domare: -
Arena: Östfoldhallen
Publik: ca 150

! Utropstecknet: Richard Jansson har inte riktigt stått att känna igen så här långt under försäsongen men idag var han tillbaka i gammalt gott slag vilket innebär stabilt försvarsspel och ändlösa löpningsräder utmed vänsterkanten. Jansson höll också själv med om att detta var ett stort steg framåt jämfört med tidigare ganska svaga insatser.

? Frågetecknet: Med Jon Lundblad var det idag tvärtom jämfört med Jansson. Lundblad fick mycket beröm av David Wilson för sina två första matcher i LSK-tröjan men idag stod han inte att känna igen.

Han var inte med i matchen,” konstaterade David Wilson efteråt. Inte heller Niclas Löfgren imponerade men han ursäktas av den febersjukdom som hållit honom borta en tid och som fortfarande gör sig påmind.

Wilson sa: ”Det är intressant i en sådan här match att se vilka spelare som står upp för Ljungskile när vi har karaktärsspelare som Jörgen Wålemark och ”Kärna” [Andreas Kristoffersson] borta. Idag var det ingen.”

Ljungskiles tre bästa:
1. Michal Slawuta
2. Richard Jansson
3. Anders Augustsson