Uddevalla

Slawuta har gjort sina första räddningar

Michal Slawuta gjorde sin tredje match som målvakt i Ljungskile SK när laget mötte Moss FK på söndagen. Men de första två framträdandena var inte mycket att komma med i jämförelse med det som han utsattes för i Östfoldhallen mot det norska Division ett-laget.

- Det är faktiskt sant att det var först idag som jag behövde göra några egentliga räddningar, säger han och skrattar.

Michal Slawuta är ett av Ljungskile SK:s åtta nyförvärv inför allsvenskan. Han är också ett av de mest meriterade.

Polacken Slawuta har spelat i Finland i sex år och när LSK tog honom från Lahti i toppdivisionen hade han just utsetts till klubbens viktigaste spelare.

I LSK:s match mot Moss fick han för första gången visa vad han går för. I de första matcherna mot Sparta och Falkenberg har han bara behövt plocka ner några inlägg, men han är ändå blygsam när Radio Väst talar med honom på väg in i bussen hem från Norge.

- Jag vill inte betygsätta mig själv. Jag gör mitt jobb, du får fråga tränaren, säger han.

Moss dominerade matchen mot LSK och norrmännen tvingade fram flera avancerade räddningar från Slawuta. David Wilson tyckte att Slawuta skötte sig bra bortsett från något enstaka utkast där han hade lite för bråttom att ge ifrån sig bollen vilket satte laget i knipa.

Michal Slawuta är alltså polack men efter sex år i Finland pratar han finska flytande. Han har även en finsk fru. Engelskan är också bra men svenskan ännu icke-existerande.

I försvarsarbetet finns vissa språkproblem just nu eftersom Slawuta måste kommunicera med mittbackarna Markus Senften och David Leinar, som är svenskar, samt Damir Vitas, som är kroat.

- Det finns några småproblem, men det är normalt. Vi gör misstag ibland. Men jag vet vad jag förväntar mig av dem och de vet vad de förväntar sig av mig.