Hälften av sälbeståndet dog vid säldöden

Hälften av sälarna i Kattegatt och Skagerrack dog vid förra årets säldöd. Det är länsstyrelserna i Skåne, Halland och Västra Götaland som nu sammanställt alla uppgifter rörande säldöden som drog fram förra året.
Sammanställningen visar att hälften av sälarna i Skagerrack och Kattegatt, dvs runt 10. 000 sälar dog pga detta virus som ju kallas för valpsjukeviruset och som ännu ingen riktigt vet varifrån det kommer. Men säldöden blev också kostsam för alla de kommuner som berördes. Sälarna skulle ju tas omhand och tas prover på och forslas vidare och det skiljer naturligtvis en hel del på kostnadskraven mellan kommunerna, men helt klart vill man nu ha ersättning. Totalt handlar det om 3,7 miljoner som säldöden kostat, pengar som kommunerna nu vill ha från staten. Men om det blir nån ersättning är det ingen som hittills gett besked om.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".