Bohuslän

(s) ger tummen ner för (mp) i a-kassefrågan

Socialdemokraternas kritik mot en obligatorisk A-kassa har fått en ny adress. För medan den borgerliga regeringen tycks vara på väg att backa har nu miljöpartiet tagit upp frågan.

- Jag tycker att det är ett dåligt förslag. Att facken har hand om A-kassan är väldigt kostnadseffektivt. Risken är att man slår sönder ett väl fungerade system, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Birgitta Eriksson på Bohusbänken.

När socialdemokraterna kritiserat det borgerliga förslaget om en obligatorisk A-kassa har partiet talat om risken för att facket får färre medlemmar om den starka kopplingen mellan fack och kassa försvinner.

Att 400 000 personer lämnade A-kassan förra året är inget argument för en obligatorisk A-kassa, menar Birgitta Eriksson. Hon anser att det beror på att regeringen försämrat A-kassan.

- Då har människor av ekonomiska skäl valt att gå ur A-kassan.

Miljöpartiet vill bygga upp en ny statlig mynidghet som ansvarar för A-kassa, sjukpenning och även för socialbidragen, som nu ligger på kommunerna. Birgitta Eriksson gör tummen ner:

- På kommunal nivå känner man förutsättningarna och kan bygga upp en relation till personen ifråga, och ta hänsyn till de specifika behoven.

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".