Trollhättan

Attentatsmisstänkta släppta på fri fot

De tre män som har suttit häktade sedan polisen hittat sprängämnen med koppling till bland annat attentatet mot chefsåklagaren Barbro Jönsson i Trollhättan försattes på fri fot i fredags.

Männen misstänkts för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– De är fortfarande på sannolika skäl misstänkta, men jag bedömer att det inte finns skäl att hålla männen häktade i väntan på åtalet, säger kammaråklagaren Karl-Erik Esbo.

Han räknar med att väcka åtal mot de tre frisläppta männen innan påsken.

Männen, som är 19, 22 och 23 år gamla, greps sedan polisen slagit till mot två lägenheter i Gårdsten i Göteborg i februari. Där hittade polisen 64 stavar sprängmedel och ett stort antal tändkablar.

Samma typ av sprängmedel användes mot Barbro Jönssons bostad i Trollhättan i november. De tre misstänkta männen ska enligt polisen ha anknytning till de personer som figurerar i utredningen kring sprängdådet mot Barbro Jönsson.

Sprängmedlet användes även i ett attentat mot nattklubben Slagthuset i Malmö samma månad, i en bomb som hittades under en personbil i Malmö samt i ett attentat i Halmstad under hösten. Ingen har gripits för någon av händelserna.