IF Metall säger nej till jämställdshetspott

Industriförbundet Metall säger nej till jämställdhetspotter i nästa avtalsrörelse. Det framgår av rapporten Lönepolitisk vägval som presenterades idag.

Ju fler lågavlönade kvinnor i ett förbund, desto mer pengar. Det är tanken bakom jämställdhetspotten. IF Metall sa motvilligt ja i förra årets avtalsrörelse för samordningens skull, men nu markerar förbundet: Inte en gång till.

– Det råder något slags missförstånd. Vi tycker också att de områden som har en kvinnodominans ska ha en högre löneökning än Metall har, säger Marie Nilsson, jämställdhetsansvarig på IF Metall Bohuslän-Dal.

IF Metall menar att en kraftig satsning på lägstalöner och på kompetensutveckling är bättre för att lyfta lågavlönade kvinnor. Förbundet har dåliga erfarenheter av olika former av potter.

IF Metalls nej till jämställdhetspott har mötts med förvåning av Kommunal.

Det finns de som tror att LO:s samordning i nästa avtalsrunda om två år är hotad.

– Vi vill diskutera det här i väldigt god tid inför nästa avtalsrörelse 2010 så får vi ser var vi landar sedan. Vår ambition är definitivt inte att spräcka någon slags LO-samordning. Men samtidigt har vi ju vårt industriavtal som fungerat under tio år och varit väldigt framgångsrikt och där har vi ju tjänstemännen att ta hänsyn till också, säger Marie Nilsson.

Text: Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista