Bilmässan i Geneve

Stort intresse när nya saaben premiärvisades

Saabs nya hybridbil rönte stor uppmärksamhet när den för första gången visades upp på bilmässan i Geneve i går kväll. Den nya experimentbilen är i förlängningen viktig för bilbyggarjobben i Trollhättan.

9-X Biohybrid heter bilen som är en konceptbil eller experimentbil. Den är alltså inte tänkt att sättas i serieproduktion. Motorn går på etanol och har mycket låga koldioxidutsläpp. Men även om den tankas med bensin klarar den att klassas som miljöbil, enligt den svenska definitionen. Dessutom har 9-X Biohybrid en solpanel inbyggd i taket som används för att ladda hybridsystemets batteripaket.

Hur mycket av konceptbilen som sedan kommer att återfinnas i den kommande serietillverkade saabmodellen som brukar kallas för 9-1 är osäkert. Men det är inte osannolikt att både den snåla motorn och en stor del av karossen hamnar i serieproduktion, rapporterar Sveriges Radio Västs utsände Jörgen Winkler.

Mottagandet av konceptbilen betyder mycket för bilfabriken i Trollhättan eftersom den serietillverkade bilmodell som har sin bas i Saab 9-X Biohybrid kommer att tillverkas i Trollhättan. Framgångarna för den modellen bestämmer i sin tur hur många bilbyggarjobb som kommer att finnas i Trollhättan i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista