Kommunala kvinnliga direktörer har lägre lön

De är få och de tjänar sämst. Det handlar om de kvinnor som är verkställande direktörer för de kommunala bolagen. Radio Väst har granskat vd-lönerna i de kommunala bolagen i de 14 kommunerna i vårt sändningsområde.
Av de 32 personer som kan titulera sig verkställande direktör för ett bolag som har kommunen som majoritetsägare, av de är endast fyra kvinnor. Det vill säga lite drygt var tionde är kvinna. En siffra vi har hört förut, i Radio Västs tidigare granskning av de kommunala bolagens styrelser, där var också var tionde kvinna. Man skulle också kunna jämföra den siffran med hur många som är vd för Börsbolagen i Sverige. I dem är det drygt två procent som är kvinnor. Det vill säga det ser faktiskt lite bättre i de kommunala bolagen i vårt område än det gör i börsbolagen. Men att männen dominerar det står klart och inte bara i antal, de leder löneligan också. Man får ögna igenom större delen av listan innan man hittar ett kvinnligt namn. Först mot slutet dyker de upp, efter att två tredjedelar av listan är avverkad kommer en kvinna: Helene Stranne på Sotenäsbostäder. De övriga tre kvinnorna placerar sig bland de fem sämst betalda. Kommunerna som granskats är Trollhättan, Lilla Edet, Vänersborg, Mellerud, Åmål, Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Strömstad, Tanum, Munkedal, Sotenäs, Uddevalla och Lysekil.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".