Daniel Åkervall efter en duell i Degerfors straffområde.
Uddevalla

LSK - Degerfors 2-0 (2-0) Lämnar Sverige med gott formbesked

Det var säsongens hittills bästa prestation från Ljungskiles sida när laget besegrade Degerfors med 2-0 i den sista träningsmatchen före träningslägret på Cypern. Niclas Löfgren och Aleksandar Kitic gjorde mål i en match där Robert ”Lillen” Johansson visade god form med flera exakta inlägg från sin vänsterbacksposition.

Ljungskiles lag (4-3-2-1): Michal Slawuta, Cedomir Zarkovic, Richard Jansson, David Leinar, Robert Johansson, Aleksandar Kitic, Mathias Carlsson (ut 45), Michal Kubala (ut 45), Martin Smedberg, Andreas Kristoffersson (ut 45), Niclas Löfgren (ut 58).
Avbytare: Colin Burns, Etchu Tabe (in 58), Jakob Flingmark, Daniel Åkervall (in 45), Jon Lundblad (in 45), Jörgen Wålemark (in 45)

Första halvlek: Ljungskile inledde matchen bäst och intensiteten i hemmalagets spel var den högsta så här långt 2008. Utdelningen lät heller inte vänta på sig för i den nionde minuten fick Niclas Löfgren fram en fot framför en Degerforsförsvarare på ett inlägg från Cedomir Zarkovic. Genom att bara styra bollen mot det bortre hörnet såg han till att göra 1-0 eftersom Simon Nurme, målvakt i Degerfors, stod på mellanhand. Det var Löfgrens första mål i LSK.

Efter 20 minuter ungefär syntes det att Degerfors arbetat sig in i matchen och spelet jämnades ut något. LSK var fortfarande det dominerande laget i anfallsspelet och de flesta attackerna kom på högerkanten där Zarkovic såg pigg ut.

Michal Slawuta fick göra ett första ingripande efter 28 minuter när ett skott kom från distans efter en hörna. Skottet tog på en LSK-spelare och ändrade riktning vilket såg ut att ställa polacken som dock räddades av att bollen gick över målramen.

Närmare 40 minuter hade spelats när LSK skapade två vassa lägen på kort tid. Först fick Martin Smedberg ett bra skottläge centralt men skottet gick högt över från den annars pricksäkra göteborgaren.

Minuten senare hittar Robert Johansson till Michal Kubala med ett välavvägt inlägg. Kubala var stillastående i nickögonblicket och räddningen från Degerfors målvakt blev därför enkel trots att avståndet var kort för Kubala.

Andreas Kristoffersson blixtrade till i minut 40 när han fick en stickare att löpa på in i straffområdet i vänsterläge. Nurme rusar ut ur Degerfors mål och ”Kärna” lägger bollen bredvid honom men också vid sidan av stolpen.

2-0 kom i minut 44 när Kubala och Johansson samspelar väl ute till vänster. ”Lillen” lyfter in bollen mot den första stolpen där Aleksandar Kitic och Nurme duellerar i luften. Den första fighten slutar oavgjort då Kitic nickar på målvakten. Returen dimper dock ner framför samme man som enkelt förpassar den i mål.

På övertid får sedan Degerfors en farlig frispark som brassen Mano tar hand om. Brassen går på kraft och Slawuta tvingas boxa undan till en resultatlös hörna.

Andra halvlek: LSK mönstrar ett offensivt lag efter paus och spelar i princip med fyra anfallare (Jon Lundblad och Daniel Åkervall på kanterna och Jörgen Wålemark tillsammans med Etchu Tabe centralt).

Robert Johansson står för ett nytt fenomenalt inlägg med sin vänsterfot efter 65 minuter på vilket Tabe ostört kan gå upp och nicka. Amerikanen misslyckas med att kontrollera riktningen på bollen som går utanför.

Jörgen Wålemark får säsongens bästa möjlighet (så här långt) att göra säsongens första mål när han tar ner en boll på straffområdetslinjen och kommer ifrån sin försvarare i samma moment. Wålemark låter bollen studsa men trots att han får gott om tid blir avslutet misslyckat.

LSK kontrollerade också den andra halvleken även om matchbilden rycktes sönder något av alla byten. Den sista stora målchansen tillföll Lundblad som kastade sig fram och nickade ett nytt utmärkt inlägg signerat ”Lillen”. Nicken gick över från nära håll, men det var en stark prestation av Lundblad att ta sig fram i straffområdet och hinna före sin bevakare.

LSK – Degerfors 2-0 (2-0)
Mål LSK:
Niclas Löfgren (9), Aleksandar Kitic (44)
Mål Degerfors:
Varningar LSK: Aleksandar Kitic, Cedomir Zarkovic, Etchu Tabe
Domare: -
Arena: Konstgräset vid Skarsjövallen
Publik: ca 150

! Utropstecknet: Robert Johansson började säsongen längst ner i källaren av alla (borträknat ”Kärna”) på grund av sin långa skadefrånvaro och nu är han en av lagets mest tongivande spelare. Slutsatsen är att hans formkurva är den starkast uppåtgående i hela truppen just nu och det blev väldigt tydligt i den här matchen när han dominerade sin vänsterkant från start till mål. Att han nu spelat 90 minuter i tre raka matcher på en vecka är naturligtvis också ett mycket välkommet besked vad gäller hans fysiska status.

? Frågetecknet: Hur ska David Wilson formera sitt centrala försvar, den kanske mest fundamentala delen av laget i Ljungskiles fall? (I många andra fall också). Den frågan är omöjlig att undvika nu när engelsmannen provat fem olika kombinationer under försäsongen. Nu börjar det snart bli dags att låta två spela in sig på den positionen.

Wilson sa: ”Degerfors hängde inte med oss idag. Jag tror att vi tagit oss över Superettannivå. Det återstår att se om vi nått till allsvensk nivå.

Det var positivt att se att vi gör det vi pratar om. Efter Mossmatchen sa vi att vi måste arbeta vidare och nu har vi två raka segrar.

Det finns saker som de gamla spelarna vet som de nya måste lära sig. Ibland startar vi matchen med fantastisk fotboll, ibland gör motståndarna det. Om det är motståndarna som gör det måste vi göra vad vi kan för att stoppa dem. Ibland kan det vara att spela grisfotboll.”

Ljungskiles tre bästa:
1. Robert Johansson
2. Aleksandar Kitic
3. Richard Jansson

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".