Strömstad

Systemet stängt under skärtorsdag

Strömstad kommun förbjuder Systembolagets butiker i staden att sälja alkohol på skärtorsdagen. Stängningen ska stävja fylleriet som drabbar Strömstad varje skärtorsdag när tusentals norska ungdomar kommer på besök.

Strömstad har blivit ett traditionellt utflyktsmål på skärtorsdagarna för festsugna unga norrmän. Tanken är att torsdagens enhälliga beslut i kommunens omsorgsnämnd ska leda till ett stillsammare festande.

-Vi har haft ordningsproblem i Strömstad under skärtorsdagarna, och det här är en åtgärd för att försöka vända på trenden som har varit, säger omsorgsnämndens ordförande Leif Andersson (s) till TT.

-Vi hoppas att det blir en minskad alkoholkonsumtion på stan den dagen. Det finns ju också risk för langning.

Frågan om stängning på skärtorsdagen väcktes ursprungligen i ett brev till kommunen från cheferna för Systembolagets två butiker i Strömstad. Omsorgsnämnden fattade sitt beslut med stöd av en bestämmelse i alkohollagen som ger kommunen rätt att tillfälligt förbjuda eller begränsa alkoholförsäljning om det krävs för att upprätthålla den allmänna ordningen.

Det är inte första gången Systembolagets butiker hålls stängda en viss dag. Sedan några år tillbaka har två butiker i Uppsala stängt på valborgsmässoafton.

TT/SR Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".