Hemlig vd-lön i kommunal i Uddevallabolag

Uddevalla Hamnterminal är det enda av de drygt 40 kommunala bolagen i Radio Västs område som vägrar att uppge vad verkställande direktören tjänar. Kommunen och därmed skattebetalarna är majoritetsägare i Uddevalla Hamnterminal. Men chefens lön är hemlig.
När Radio Väst granskade de kommunägda bolagen för drygt två år sedan var det bara ett bolag som vägrade att lämna ut uppgifter om verkställande direktörens löne- och anställningsvillkor, Uddevalla Hamnterminal. När vi nu,drygt två år senare, begärt ut samma uppgifter är det fotfarande bara Uddevalla Hamnterminal som mörkar VD-lönen. VD:n heter Ulf Levin och det är han själv som svarat på vår begäran. Och nu liksom då tar han stöd av sekretesslagen 6:e kapitlet 1:a paragrafen." Där heter heter det att sekretess gäller för myndighets eller bolags affärs- och driftsförhållanden om det kan antas att någon som driver likartad rörelse gynnas på myndighetens eller bolagets bekostnad" Det blir nu kammarrätten som får avgöra om Ulf Levins lön faller under sekretesselagen. Radio Väst har överklagat Uddevalla Hamnterminals beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".