Partier får fler medlemmar

Det blåser medvind för de politiska partierna och dess ungdomsförbund. Nu ökar medlemsantalet efter många dystra år. Det är bara centern som fortsätter att backa.
1990-talet var en enda utförsbacke för de politiska partierna, då de tappade i genomsnitt 30 000 medlemmar per år. År 2001 vände det litet försiktigt och förra året lyfte det ordentligt - framför allt för ungdomsförbunden som fick sammanlagt 9 000 nya medlemmar. Liberala Ungdomsförbundet fördubblade sitt medlemsantal till 3 000. Bilden av politiskt intresserade ungdomar som bara engerar sig i enfrågerörelser stämmer inte längre, säger Magnus Simonsson, med rötterna på Skaftö, som sitter med i förbundsstyrelsen för Liberala Ungdomsförbundet. Centerpartiet och dess ungdomsförbund CUF är ensamma om att fortsätta tappa medlemmar. Kristina Jonäng, regionpolitiker och förre det förbundsordförande i CUF, säger att en förklaring är att centerrörelsens sociala roll har minskat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".