Ljungskile besegrade FC Banants ganska enkelt. Det mest dramatiska var en situation i andra halvlek där det såg ut som om sex sju spelare från varje lag skulle hamna i slagsmål. Foto: Stefan Elofsson/SR.
Uddevalla

LSK - FC Banants 5-0 (2-0) Storseger avslutade Cypernlägret

Ljungskile SK tar med sig en vinst och en förlust från träningsveckan på Cypern. I den näst sista träningsmatchen innan den allsvenska premiären besegrade LSK laget FC Banants från Armenien med klara 5-0.
- Ett väldigt dåligt lag, sa Daniel Åkervall men tränaren David Wilson var ändå positiv.

- Vår backlinje såg väldigt stabil ut.

Ljungskiles lag (4-4-2):Michal Slawuta, Edwin Phiri, Markus Senften, David Leinar, Daniel Åkervall, Cedomir Zarkovic, Michal Kubala, Anders Augustsson, Martin Smedberg, Jörgen Wålemark (ut 71), Etchu Tabe (ut 45)
Avbytare: Colin Burns, Jakob Flingmark (in 85), Jon Lundblad (in 71), Niclas Löfgren (in 45, ut 85), Mathias Carlsson, Richard Jansson, Robert Johansson, Andreas Kristoffersson.

David Wilson frångick det 4-3-3-system som han nästan undantagslöst spelat med under försäsongen. Istället valde han att återgå till ett klassiskt 4-4-2 mot Banants där Jörgen Wålemark och Etchu Tabe placerades som anfallare. Noterbart är att Cedomir Zarkovic flyttades upp på mittfältet samtidigt som Daniel Åkervall fick spela hela matchen på den högst ovana vänsterbacksplatsen.

Första halvlek: Banants började matchen bäst och förde spelet under de första tio minuterna. Så småningom utjämnades spelet och efter 13 minuter kunde LSK ta ledningen sedan Martin Smedberg med hälften tur och hälften skicklighet jobbat fram bollen på vänsterkanten. Smedberg drog sig ända ner till kortlinjen och lyfte in bollen mot den bortre stolpen där en helt omarkerad Etchu Tabe enkelt kunde förpassa bollen till målet. 1-0.

Efter det målet framstod LSK alltmer som det bästa laget och de småväxta armenierna fick problem att hota de grönkläddas backlinje. Faktum är att David Leinar och Markus Senften knappt behövde gå in i några närkamper alls.

Efter 35 minuter utökade Cedomir Zarkovic LSK:s ledning när han lyfte in en boll i straffområdet med vänsterfoten. Inlägget var helt misslyckat och bara för målvakten att fånga i sina händer men han tappade bollen mellan sina egna ben och retfullt långsamt rullade den in i mål.

Mot slutet av halvleken drog Etchu Tabe på sig ett gult kort sedan han kommit sent in i en duell och det var för en stund lite uppretat på planen - något som skulle återkomma i andra halvlek. Därtill kunde David Wilson glädjas åt att den ovana vänsterbacken Daniel Åkervall växte i sin roll och han såg bekvämare ut ju längre halvleken led.

Andra halvlek: David Wilson valde att blott göra ett byte i halvtid (Etchu Tabe ut, Niclas Löfgren in) och frångick därmed sin vana att rotera mycket i laget.

LSK började andra halvlek mycket bra och passningsspelet över mittfältet stämde bättre samtidigt som Niclas Löfgren direkt visade att han vill vara med och slåss om en plats i startelvan. Också Jörgen Wålemark växte något när han fick in Löfgren bredvid sig.

Wålemark och Löfgren hann också med att missa varsina lägen i straffområdet innan LSK utökade till 3-0. Det var då Löfgren som revanscherade sig. På en boll från David Leinar löpte sig den före detta Skärhamnsanfallaren fri och rullade enkelt in bollen efter att ha hållit undan sin försvarare.

4-0 kom tre minuter senare när Michal Kubala visade vilken träffsäker frisparksskytt han är. Frisparken slogs från ett högerläge och lyftes in mot den bortre stolpen där Löfgren mötte med en stenhård nick - otagbart för målvakten.

Banants verkade i det här läget helt ha kapitulerat och organisationen i deras spel (som syntes fläckvis i den första halvleken) försvann helt. Enda gången det hettade till var när Kubala hamnade i ett litet gruff med en armeinsk spelare. Plötsligt rusade hela lagledarbänken från det gulblå laget upp och ville lägga sig i men efter att några spelare gått emellan lugnade situationen ner sig.

Med 20 minuter kvar byttes Jon Lundblad in i matchen (på Jörgen Wålemarks bekostnad) och örebroaren var mycket nära att göra 5-0 på passning från Löfgren men hans skott mot det första krysset räddades.

5-0 kom dock sedan Martin Smedberg samlat upp en boll utanför straffområdet efter en frispark. Smedberg måttade och sköt pricksäkert in målet invid stolpen, och krönte på så vis en ganska bra insats med ett mål.

Sammanfattning: Banants spelade i UEFA-cupen ifjol men frågan är om det var med samma elva spelare som mötte LSK den här eftermiddagen. Till en början såg det ut som om det skulle kunna bli jämt men den kraftiga blåsten verkade gynna LSK:s fysiska spel som var helt överlägset de småväxta armeniernas. 5-0 var ett bra resultat mot ett dåligt lag.

LSK – Banants 5-0 (2-0)
Mål LSK:
Etcu Tabe (13), Cedomir Zarkovic (35), Niclas Löfgren (73, 76), Martin Smedberg (85)
Varningar LSK: Etchu Tabe, Daniel Åkervall
Domare: -
Arena: Träningsplan i Larnaca
Publik: 10

! Utropstecknet: Det har sagts tidigare och det måste sägas igen: Michal Kubala besitter just de kvaliteter som LSK och David Wilson letat efter under våren. Han är spelskicklig och dessutom också både tuff och lite elak.

? Frågetecknet: Vilken värdemätare var det egentligen att slå Banants?

Wilson sa: ”Vi har jobbat väldigt hårt de senaste dagarna och de sakerna som vi talade om efter Silkeborgmatchen stämde idag.

Backlinjen såg väldigt stabil ut idag. Framförallt Åkervall som jag tyckte var jättebra. Också mittfältet, Kubala är precis vad vi behövde. Löfgren kom in och såg otroligt hungrig ut. Det var många plus idag.

Ljungskiles tre bästa:
1. Niclas Löfgren
2. Michal Kubala
3. Cedomir Zarkovic

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".