Åmål beredd att ta över hotad hamn

Åmåls kommun räknar med att ta över sin egen hamn från Vänerhamn. Åmåls hamn gick förra året förlust med 200 000 kronor och Vänerhamn överväger att lägga ner hamnen. Men Åmåls kommun, som är delägare i Vänerhamn, går i så fall emot beslutet och tar över driften själva.
Vänerhamn slåss med lönsamhetsproblem och ska enligt en regeringsöverenskommelse sänka sina kostnader med 20% i år. Just nu ser Vänerhamn över kostnaderna och har konstaterat att två hamnar, Mariestad och Åmål mest kostar pengar och inte ger några intäkter. I slutet på mars ska Vänerhamns styrelse besluta om hur neddragningarna ska ske. Men nedläggning av Åmåls hamn tycks vara ett alternativ. Vänerhamn består av 8 hamnar och bildades för 9 år sen just för att få så bra ekonomi som möjligt. Kommunerna är dom största ägarna. Men Åmåls kommun räknar med att ta över sin hamn igen och kommunalrådet Kurt Svensson säger till Radio Väst att han tror att den kan utnyttjas mer effektivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".