Företag förbereder sig på krig

Nu förbereder sig också företagen i vårt område på ett eventuellt krig i Irak. SAAB ställer in alla inbokade flygresor för sina anställda om kriget bryter ut och har redan hittat alternativa leveransvägar i utsatta områden. På Lear Corporation har de anställda i växeln fått förnyade instruktioner om hur de ska agera vid ett eventuellt bombhot.
För Saabs del innebär krigstider innebär inte heller några ljusa tider för bilförsäljningen runtom i världen. För att inte tala om flygtrafiken som efter 11 september påverkats starkt av oroliga resenärer. Volvo Aero i Trollhättan räknar därför med att den förväntade återhämtningen i flygtrafiken kommer att skjutas ytterligare på framtiden om kriget bryter ut. Vad gäller de anställdas eventuella flygresor kommer dock inget förbud att råda. På Lear Corporation har alla som arbetar i växeln fått en extra genomgång hur de ska hantera eventuella bombhot, men vad gäller flygresor för de anställda är det upp till var och en att själv avgöra om man törs åka eller inte. Oljepriset förväntas stiga ännu mer om kriget bryter och det påverkar såklart produktionen på många håll i vårt område, inte minst på pappersbruken, som dock inte planerar några speciella säkerhetsåtgärder. Inte heller Scanraff i Lysekil, dit bl a oljefartyg från persiska viken kommer, har order om några säkerhetsrutiner utöver det vanliga om kriget skulle bryta ut. Flera av företagen med transporter till havs - t ex Vargön Alloys - räknar med fördyrade transportkostnader, t ex beroende på att fraktfartyg chartras för användning i kriget och att det därför blir brist på fraktfartyg i de utsatta områdena. Marcus Gorne
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".