Dementerar åsiktsregistrering

Västra Götalandsregionen har inte velat åsiktsregistrera de primärvårdsanställda. Men Vårdförbundet avråder sina medlemmar från att svara på regionens frågor.
Primärvårdsanställda har fått förfrågningar om vad för fackliga, politiska och ideella uppdrag de har, vilket har upprört flera som menar att det handlar om åsiktsregistrering. Det är Region Västra Götaland som skickat ut frågorna. Vårdförbundet uppmanar sina medlemmar att inte svara på enkäten om bisysslor. Vårdförbundet anser att enkäten är på gränsen till en inskränkning av föreningsrätten genom att regioenn vill veta vad för föreningar de anställda är med i eller fackliga uppdrag de har. Vårdförbundet menar att kartläggningen varken har stöd i kollektivavtal eller i lagen om offentlig anställning. Men Lena Jansson, som är ordförande i primär- och tandvårdsstyrelsen i regionen, säger till Radio Väst att det inte handlar om åsiktsregistrering, det hela handlar om en dålig formulering i brevet. Det regionen är ute efter är att få veta varför de anställda är tjänstlediga, till exempel om de tar ledigt för att jobba som stafettläkare på andra ställen, eller om de tar ledigt för politiska uppdrag, det handlar inte om att få veta vad de har för politisk tillhörighet, säger Lena Jansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".