Vänersborg

Protester mot Åke Greens 1 maj-medverkan

Socialdemokraterna i Vänersborg bör avbryta samarbetet med nykterhetsorganisationen Blå Bandet och ha sitt eget 1 maj-tåg.

Det tycker västsvenska homosexuella socialdemokrater sedan pingspastorn Åke Green inbjudits som talare av Blå Bandet. Folknykterhetens Dag är i år en del av den socialdemokratiska 1 maj-demonstrationen.

- Första gången jag hörde det här trodde jag att det var ett dåligt aprilskämt, säger Olof Svensson, ordförande för Hbt-socialdemokrater i Göteborg som organiserar homo- och bisexuella och transpersoner.

- I arbetarrörelsen har vi en organisation som heter Verdandi. Jag tycker att socialdemokraterna i Vänersborg bör gå i ett eget tåg och hellre samarbeta med Verdandi än med Blå Bands-föreningen, säger Olof Svensson till SR Väst.

Katja Haiminen, som är ordförande i RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, i Trestad, är mycket kritisk:

- Det är skandal att på en tillställning som anordnas av ett homovänligt parti som socialdemokraterna ha med en person som har homofobiska värderingar. Det kan ju inte gynna det socialdemokratiska partiet, säger Katja Haiminen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".