Ljungskile var chanslöst borta mot Kalmar FF. Hemmalaget vann rättvist med 3-1. Foto: Paul Madej / SCANPIX.
Sport

Slut: Kalmar FF - LSK 3-1

Ljungskile SK står ikväll inför en mycket svår uppgift när man ska ta sig an Kalmar FF på bortaplan i den andra omgången av allsvenskan. David Wilson har gjort fyra förändringar i startelvan sedan premiären. Radio Västs fotbollsreporter Stefan Elofsson bloggar live från Fredrikskans under matchen.

Ljungskile spelar med följande lag ikväll:

D. Åkervall N. Löfgren E. Tabe
M. Kubala A. Augustsson A. Kitic
R. Jansson M. Senften D. Leinar C. Zarkovic
M. Slawuta

På bänken: C. Burns, E. Phiri, A. Kristoffersson, J. Wålemark, R. Johansson.

18:45 Ljungskiles startelva bjuder på flera överraskningar. Framförallt är det med förundran jag noterar att Jon Lundblad inte ens finns representerad på avbytarbänken. Enligt den officiella uppställningen som David Wilson lämnat in spelar Zarkovic som mittback och Daniel Åkervall på mittfältet (Kubala på topp) men jag tror att det är ännu ett försök av Wilson att sätta några sista griller i huvudet på kollegan Nanne Bergstrand. Jag tror inte att Kalmar bryr sig om hur LSK formerar sitt lag, men räkna ändå med att den elvan som står ovan gäller.

18:51 Ljungskile kom som vanligt sent ut till uppvärmningen (18:29 för att vara exakt). På storbildsskärmen visades just målen från den första allsvenska omgången och jag gissar att det var åtminstone en grönklädd som stängde av öronen när speakern talade om ”en olycklig David Leinar” samtidigt som Hammarbys mål visades.

18:54 Spelarna i de båda lagen lämnade just planen efter uppvärmningen. Det är kallt i Kalmar men himlen är nästan molnfri och fotbollsförutsättningarna är utmärkta. Jag håller med David Wilson om att klagomålen riktade mot Ljungskiles gräsmatta i måndags var lite överdrivna men gräset ikväll är ändå resor bättre. Undrar just hur mycket engelsmannen tänkte på Helsingborgsmatchen när han tog ut dagens lag? Modigt att fortsätta med 4-3-3 är det i alla fall, det trodde jag inte.

18:57 I två raka led kommer spelarna in på planen med boll i ena handen och en pojklagsspelare i den andra. David Leinar först i kön för LSK (som lagkapten) och Richard Jansson bakom honom. Henrik Rydström leder ut sitt Kalmar för vilken gång i ordningen vet jag inte. (Fråga: Han heter väl inte Markus Senftén? Och nu sa speakern precis David Wilson med ett svenskt Daviduttal. Lite amatörmässigt.)

18:59 Nu kom Robert Johanesson som ett brev på posten också. Var fick han det ifrån? Stackars ”Lillen”. Nu är matchen redo att spelas av i alla fall och jag upprepar att både Jon Lundblad och Martin Smedberg är petade ur truppen. Det är inte bara storklubbarna som kör med rotationssystem uppenbarligen.

19:00 Matchen är igång och Wilson har överraskat igen. Daniel Åkervall är vänsterback och det verkar vara 4-4-2 som gäller trots allt. Följande för att vara mera specifik:

N. Löfgren E. Tabe
A. Kitic A. Augustsson M. Kubala C. Zarkovic
D. Åkervall D. Leinar M. Senften R. Jansson
M. Slawuta

2 min Cesar Santin skapar en hörna för KFF som ger läge åt Ingelsten. Skottet täcks på vägen - tur för LSK. Löfgren får en boll för att kontra men vinkas av för offside. Korrekt.

5 min Cedomir Zarkovic har fått en smäll över benet och ligger ner. Båren kommer in (en liten liten golfbil). Det ser inte bra ut.

8 min Zarkovic är uppe på benen igen men Edwin Phiri ser ut att vara på väg in. Återstår att se om LSK tänker genomföra bytet nu när Zarkovic ser ut att klara sig.

8 min Matchens bästa målchans uppenbarar sig när vindsnabba Ingelsten rycker förbi Åkervall på högerkanten. Ingelsten spelar in bollen lågt mot målområdet där Santin värker sig fram. Bollen rullar just förbi Slawutas högra stople.

10 min Kalmar ligger på ordenligt och Rasmus Elm har skapat två raka farligheter med extremt långa inkast från vänstersida. Senast var det Rosengren som nådde högst i straffområdet men nicken gick över. Senften har fullt upp!

14 min Patrik Ingelsten byter kant och rycker sig loss. Richard Jansson kommer på efterkälken och tvingas tackla honom fult. GULT KORT. Jansson var mer eller mindre tvungen att göra som han gjorde eftersom Ingelsten redan tagit sig förbi Senften.

16 min Ingelsten fortsätter att gäcka LSK-försvaret. Den här gången löpar han igenom en offsidefälla och blir helt fri 40 meter från målet. Slawuta är vaken när han rusar ut och rensar.

24 min KFF kontrar på en sällsynt LSK-frispark på offensiv planhalva. Santin visar klass när han håller i taktpinnen. Bollen går till Ingelsten som skjuter via Anders Augustsson till en resultatlös hörna.

31 min spelet har jämnats ut något men Ljungskile är fortfarande inte förmöget att skapa något alls offensivt. Mittfältarna försöker att lyfta långt mot Löfgren och Tabe som båda jobbar hårt men mot Rosengren och Lindberg är de fullkomligt chanslösa i luftrummet.

36 min 1-0. Kalmar FF tar ledningen när Victor Elm nickar in ett högerinlägg. Elm fick stå helt fri vid den bortre stolpen och Michal Slawuta ställdes helt utan chans när bollen for in i burgaveln. Ljungskilespelarna vill ha offside men ingen åtgärd från domaren kommer.

40 min Ljungskile reagerar bra på målet och går in i sin spelmässigt bästa period just efter Elms nick. Lagets bästa målchans så här långt kommer när Zarkovic lyfter in en boll från höger som Kubala möter på volley. Skottet går över.

44 min Det borde varit 2-0 för Kalmar nu. David Elm får en passning snett-inåt-bakåt mitt i straffområdet men lyckas skjuta utanför med hela målet öppet och Slawuta överspelad.

45 min GULT KORT till Michal Kubala efter en luftduell med Henrik Rydström. Ett mycket tufft utdömt gult kort som jag tolkar som en kompensation för en tidigare situation där hela Kalmarlaget krävde en varning på slovaken.

HALVTID

Sammanfattning: Kalmar har först och främst utomordenlig kontroll på LSK:s försök att spela rak anfallsfotboll (det finns praktiskt taget bara ett lag som kan göra något offensivt i den här matchen och det är inte Ljungskile). Niclas Löfgren jobbar bra och Michal Kubala försöker att flytta upp snabbt men bortsett från en kort period efter målet samt två frisparkar runt offensivt straffområde har Ljungskile aldrig oroat något alls. Försvarsmässigt har det dock sett ganska bra ut för de grönklädda bortsett från målet då markeringen inte stämde alls. Kanske är det vad som är mest plågsamt så här långt in på den allsvenska säsongen 2008 - att båda målen som man släppt in hittills kunde undvikits ganska lätt.

Får Etchu Tabe vara kvar?

46 min Kalmar spelar igång den andra halvleken. Inga byten i halvtid.

48 min Ljungskile verkar inställt på att chansa mer i offensiven i den andra halvleken och det märks att David Wilson beordrat laget att flytta upp sina positioner.

49 min Offensivlustan hos gästerna ger en halvchans när ett misslyckat inlägg från Richard Jansson tvingar KFF:s målvakt Petter Wastå till kvällens första räddning. Dock märks den nya attityden mest i andra ändan där KFF får allt fler kontringslägen. Cesar Santin är inte sen att utnyttja ytorna som uppstår och med drygt 50 minuter spelat blir han nerdragen av Anders Augustsson en bit utanför straffområdet. Frisparken kommer och Slawuta får sträcka ut och göra en riktigt kvalificerad räddning i sitt högra hörn.

59 min Matchen har öppnat upp sig rejält och KFF skapar ett flertal chanser mot Ljungskile vars försvar verkar lite tröttkört. Rasmus Elm tvingar fram en ny fin räddning från Slawuta och kort efter skjuter Patrik Ingelsten bollen över mållinjen. Målet döms dock bort för offside.

60 min 2-0 till Kalmar. KFF anfaller på vänstersidan och nere vid kortlinjen spelas bollen bakåt till straffområdesgränsen där Rasmus Elm möter bollen med ett distinkt vänsterskott. Bollen sitter säkert till höger om Slawuta.

61 min LSK byter. Jörgen Wålemark in. Etchu Tabe ut.

63 min 2-1. Som en blixt från klar himmel reducerar LSK. Niclas Löfgren rycker åt sig en yta i straffområdet till höger och Jörgen Wålemark störtar mot målet. Löfgren ser Wålemark men är kylig och passar istället till Kitic som släpar efter. Kitic placerar säkert in 2-1 vid stolpen.

65 min 3-1. KFF replikerar blixtsnabbt. Cesar Santin tar sig in i straffområdet från sin position ute till vänster och möter Senften. Brassen rycker förbi Senften som fäller honom och Stefan Johanesson (domare) pekar mot straffpunkten. Santin är en av allsvenskans säkraste från den positionen och gör inget misstag nu heller. Slawuta till vänster och bollen till höger.

67 min Nytt byte i LSK. Robert Johansson in. Michal Kubala ut.

73 min Matchen har ”dött”. Ljungskile tillåts spela sig långt fram i banan men KFF har full kontroll.

74 min Byte igen för LSK (det sista). Andreas Kristoffersson kommer in. Niclas Löfgren går ut. Måhända vill Wilson vila Löfgren inför torsdagens möte med Helsingborg för den förra Skärhamnsspelaren har varit bra.

81 min Santin frispelas men missar. Avslutet blir misslyckat och Slawuta kan rädda ganska enkelt med fötterna.

87 min KFF byter in Stefan Larsson. Ut Cesar Santin.

90 min Fjärdedomaren visar 3 minuters övertid samtidigt som Sobralense byts in i Kalmar. David Elm går ut.

SLUT!

Sammanfattning: Kalmar vann rättvist ikväll. Matchen öppnade upp sig efter pausvilan när Ljungskile släppte lite på säkerhetsåtgärderna. Chanser fanns det många att rapportera om i den andra halvleken men de allra flesta stod Kalmar för. Ljungskile gavs en liten chans när Kitic slog in reduceringen men den öppningen in i matchen slarvades bort alldeles för kickt. LSK gjorde inte någon bra match men å andra sidan hade det sannolikt inte hjälpt den här kvällen. Kalmar FF var både ett och två nummer för stort.

Matchrapport och efterhandskommentarer läggs ut på webben under natten och morgonen. Lyssna på Radio Västs nyheter på halvslag imorgon bitti!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista