Rasmus Elm jublar efter sitt 2-0-mål inslaget i den andra halvleken. Elmbröderna var ständiga orosmoment för LSK:s försvar och stod för två av målen. Foto: Paul Madej / SCANPIX.
Sport

LSK utan chans på Fredrikskans Kalmar FF - LSK 3-1 (1-0)

Fotboll. Ljungskile SK fick som väntat inte med sig något hem från bortamatchen mot SM-guldfavoriten Kalmar FF. KFF dominerade matchen igenom och siffrorna kunde blivit betydligt större, men efteråt var David Wilson ändå frustrerad över att LSK inte tog vara på den chans laget fick.

– Vi hjälpte dem till segern, sa engelsmannen.

David Wilson bytte ut fyra spelare i startelvan inför säsongens andra allsvenska match. Martin Smedberg och Jon Lundblad placerades på läktaren, den förstnämnda på grund av sjukdom. Att Lundblad inte ens fick vara med på bänken är överraskande med tanke på att han är LSK:s mest meriterade nyförvärv inför den här säsongen (undantaget Michal Kubala).

Ljungskiles lag (4-4-2):

M. Slawuta
R. Jansson D. Leinar M. Senften D. Åkervall
C. Zarkovic M. Kubala A. Augustsson A. Kitic
N. Löfgren, E. Tabe

På bänken: Colin Burns, Jörgen Wålemark, Edwin Phiri, Andreas Kristoffersson, Robert Johansson.

Första halvlek: Kalmar tog snabbt kommandot hemma på Fredrikskans mot Ljungskile som backade hem långt ner på egen planhalva. LSK försökte ställa om när de lyckades bryta Kalmars anfall men ett slarvigt passningsspel satte stopp vid nästan samtliga tillfällen.

Kalmar FF lyckades inte heller omsätta sitt spelövertag i särskilt många heta målchanser men Cesar Santin var ständigt aktiv ute på sin vänsterkant och gav där Richard Jansson fullt upp. Även Patrik Ingelsten oroade det gröna försvaret med sina snabba löpningar i djupled och ständiga positionsbyten.

Kalmar använde också sina långa inkast som ett offensivt vapen och Rasmus Elm fick flera lägen att kasta in bollen i straffområdet från vänstersidan. Markus Senften och David Leinar fick bekänna färg i straffområdet och klarade inledningsvis av duellerna i luftrummet.

Med en halvtimma avverkad jämnade Ljungskile ut spelet något utan att för den sakens skull skapa något tryck. Niclas Löfgren och Etchu Tabe försökte stressa fram misstag från Kalmars försvarare men det var ett tröstlöst jobb och den storväxta Tabe hade tydliga problem med att fylla Jörgen Wålemarks skor som targetplayer.

I den 36 minuten tog Kalmar FF ledningen när Marcus Lindberg lyfte in en boll i straffområdet från högersidan. Ljungskileförsvararna försökte lyfta upp och ställa offside men följden blev istället att Victor Elm lämnades helt ensam framför Michal Slawuta som inte hade någon som helst chans att förhindra bollen från att gå in i nätmaskorna.

Andra halvlek: Varken LSK eller KFF gjorde några byten i paus men det syntes direkt att David Wilson beordrat sina spelare att tänka offensivt i större utsträckning efter halvtidsvilan. Följden blev en öppnare matchbild där Kalmar fortfarande dominerade och hemmalaget kunde skapa fler farliga chanser tack vare sitt övertag medan LSK fick inrikta sig på enstaka kontringar.

Michal Slawuta bekände färg ordentligt på en frispark från 25 meter i minut 49. Polacken tvingades ner i sitt högra hörn där han styrde ut bollen till en resultatlös hörna.

Med 59 minuter på klockan kom också 2-0 för Kalmar när Rasmus Elm slog till på ett tillslag från straffområdeslinjen. Elm fick läget sedan brodern Victor slitit sig loss i den vänstra delen av Ljungskiles straffområde och i det öppna läget som uppenbarades gjorde Rasmus inget misstag utan placerade säkert in bollen till höger om Slawuta.

Ljungskile bytte in Jörgen Wålemark för Etchu Tabe kort efter målet och lite som en blixt från klar himmel kunde gästerna reducera till 2-1 genom Aleksandar Kitic som för en gångs skull fick tid på sig att följa med upp i ett anfall. Bollen gick via Richard Jansson till Niclas Löfgren som tog sig in i offensivt straffområde. Wålemark störtade mot målet men Löfgren höll inne på passningen och spelade Kitic, som släpade efter, och han var säkerheten själv när läget dök upp. 2-1 satt lågt vid Petter Wastås vänstra stolpe.

Målet såg ut att tända Ljungskile som i det läget törstade efter en energiinjektion. Energin försvann emellertid lika snabbt som den kom för bara minuten efter målet stod Richard Jansson för en synnerligen vågad passning i egen backlinje, menad att nå Daniel Åkervall, och den genomskådades av hemmalaget. Cesar Santin la beslag på bollen, utmanade Markus Senften i straffområdet och tvingade honom till en fällning. Stefan Johannesson blåste straff och från elva meter var Santin hur säker som helst.

Efter målet var matchen i praktiken död. Kalmar skapade flera lägen att utöka men 3-1 stod sig.

Sammanfattning: Även om David Wilson inte ville hålla med om det efteråt gjorde Ljungskile en sämre match mot Kalmar jämfört med premiären mot Hammarby. Att laget skulle bli mera tillbakapressat den här gången var inte alls oväntat men den mest överraskande skillnaden jämfört med premiären var att LSK-spelarna slarvade mycket mer i sitt passningsspel när de väl fick sina sällsynta chanser att gå på offensiven.

Därmed lyckades de grönklädda aldrig störa KFF:s försvar och även om Aleksandar Kitics mål gav en gratisbiljett in i matchen var segern för hemmalaget aldrig hotad.

Etchu Tabe gjorde sin första match från start och motståndet var för kvalificerat för att han skulle kunna uträtta något. Anfallsspelet lyfte när Jörgen Wålemark kom in med sin förmåga att hålla i bollen och leverera den till en medspelare. Före dess försvann bollen tillbaka lika snabbt som den kom upp i anfallet igen.

Kalmar FF – LSK 3-1 (1-0)
Mål Kalmar: Victor Elm (36), Rasmus Elm (60), Cesar Santin (str. 65)
Mål LSK: Aleksandar Kitic (63)
Varningar Kalmar: -
Varningar LSK: Michal Kubala, Richard Jansson, Anders Augustsson
Domare: Stefan Johannesson
Arena: Fredrikskans
Publik: 4553

! Utropstecknet: Kalmar FF:s premiär lockade lika många åskådare som Ljungskiles. Och då ska man veta att KFF vann stora silvret ifjol och att laget i år är guldfavorit i allsvenskan. Fotbollsintresset i Bohuslän står sig starkt i landet.

? Frågetecknet: Passningsspelet har aldrig varit Anders Augustssons adelsmärke men igår var det frapperande dåligt.

Wilson sa: ”Vi kommer inte hit och spelar 4-5-1 utan 4-4-2. Jag tycker att vi ska ha beröm för att vi kommer hit och gör ett ordenligt försök. Det var hyfsat lugnt i första halvlek. Vi är absolut inte utspelade.

Det kommer att komma lag hit och göra betydligt sämre matcher än vad vi gör mot guldfavoriterna. Om vi hade varit totalt utspelade hade man varit orolig.

Men nu är det mest frustrerande. När vi gör 2-1 får vi tryck på dem och vi har energi i laget. Sedan gör vi ett misstag och bjuder på den situationen [straffen].”

Vid straffsituationen försökte Richard Jansson slå en svår passning i egen backlinje vilket Kalmar FF genomskådade. Cesar Santin tog bollen och satte full fart in i straffområdet där Markus Senften fällde honom.

Richard Jansson har fått mycket beröm på försäsongen med all rätt men sådana här misstag har vi inte råd med. Jag tror inte att han kommer att göra ett liknande igen.”

Jansson själv var mycket nedstämd efteråt.

Juniormisstag får inte hända på den här nivån. Jag är otroligt besviken på mig själv. Jag ger dem ett mål.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta 4
Richard Jansson 1
Markus Senften 1
David Leinar 3
Daniel Åkervall 2
Cedomir Zarkovic 2
Anders Augustsson 1
Michal Kubala 1
Aleksandar Kitic 2
Etchu Tabe 1
Niclas Löfgren 2
--
Jörgen Wålemark 2
(Robert Johansson och Andreas Kristoffersson spelade inte tillräckligt länge för att kunna betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista