Stora splittringar inom högerextrema grupper

Rånet i Munkedal mot en före detta anhängare av en främligsfientlig rörelse visar på stora stridigheter och splittring inom högerextrema organisationer. Det säger Anders Dalsbro som är reporter på den antirasistiska tidskriften Expo.

Igår åtalades sex män inom den främlingsfientliga rörelsen Nordiska Förbundet för rånet i Munkedal. De ska ha rånat en före detta anhängare på medlemsregistret till organisationen.

Det pågår allvarliga stridigheter inom högerextrema organisationer. Enligt Anders Dalsbro som är reporter för den antirasistiska tidskriften Expo så är rånet i Munkedal bara en konflikt av många.

- De senaste åren har det varit en rad olika konflikter. Tidigare har man i alla fall utåt sett varit enade, säger Anders Dalsbro.

Han säger att problemen har många orsaker.

- Det har blivit svårare att föra fram sin organisations sak vid de gemensamma manifestationerna såsom marscher och demonstrationer då de har blivit mer liberala i sin utformning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista