SR Radio Väst granskar extremhögern

Sveriges Radio Väst granskar högerextrema grupper. Här kan du läsa och lyssna på allt vi publicerat.

Nazistiska och högerextrema organisationer sprider systematiskt sitt budskap genom att dela ut flygblad och sätta upp klistermärken på offentliga platser och i skolor i syfte att värva nya medlemmar, främst ungdomar. Sveriges Radio har tittat närmare på propagandans utbredning.

Sveriges Radio Väst har också granskat åtalet mot sex rånmisstänkta män med anknytning till den högerextrema organisationen, Nordiska Förbundet.

Nazistisk och högerextrem propaganda
Tisdag 22 april: Västsverige starkt fäste för nazister
Västsverige är ett av landets starkaste fästen för nazistiska och högerextrema grupper. Den nazistiska organisation som var mest aktiv under förra året var Nationalsocialistisk front, NSF, och en av de mest aktiva avdelningarna inom NSF finns i Trollhättan.
Förra året hade olika nazistiska och främlingsfientliga grupperingar mer än 1000 olika aktiviteter i landet varav 172 i Västra Götaland. Det visar en undersökning som den antirasistiska tidningen Expo presenterade tidigare i år.
Aktivietererna består oftast av flygbladsutdelning, affischering och spridande av klistermärken men också av interna möten och offentliga manifestationer.
Den nazistiska organisation som var mest aktiv under förra året var Nationalsocialistisk front, NSF.
I valet 2006 försökte NSF komma in i kommunfullmäktige i Trollhättan och fem andra kommuner.
– I Trollhättan har vi en av de mest aktiva avdelningarna, säger Rikard Ekman som är presstalesman för NSF.

NSF aktiva i Trollhättan
Nationalsocialistisk front, NSF, är den nazistiska organisation i landet som sprider mest propaganda och en av organisationens viktigaste orter i landet är Trollhättan.
NSF står bland annat för rashygien, etnisk rensning och förespråkar dödsstraff för grova narkotika- och sexualbrott.
Förra året hade NSF i Trollhättan ungefär 25 aktiviteter, framför allt utdelning av flygblad.
NSF försökte också ta sig in i kommunfullmäktige på sex orter i valrörelsen 2006 och i Trollhättan fick de 208 röster.
I valkampanjen spred de runt 55 000 flygblad, det säger Nationalsocialistisk fronts ansvarige i Trollhättan, Daniel Höglund.

Onsdag 23 april: Nazistiska grupper värvar medlemmar på skolor
Nazistiska grupper värvar nya medlemmar bland ungdomar och sprider ofta propaganda på och utanför skolor. Många svenska skolor har haft besök av personer som spridit nazistisk eller främlingsfientlig propaganda det visar en enkät som Sveriges Radios reporternätverk gjort.
Drygt 1300 rektorer på högstadier och gymnasier i hela landet har besvarat enkäten och 22% svarar att de hittat nazistisk eller främlingsfientlg propaganda i form av klistermärken, flygblad etc på skolan.
Flitigast att sprida sin propaganda är Nationaldemokraterna som svarar för en femtedel av propagandan på skolor i Västra Götaland. På andra plats kommer Nationalsocialistisk front, NSF.
I Sveriges Radio Västs område har ett 30-tal rektorer besvarat enkäten och ett fåtal av dem uppger att de hittat främlingsfientlig propaganda. Ungefär en tredjedel svarar att de hittat nazistiskt eller främlingsfientligt klotter.

Elever på Nils-Ericssongymnasiet i Trollhättan uppskattar att det finns mellan 10 och 20 elever med nazistsympatier på skolan. Det märker de på klädstil och tatueringar till exempel. Eleverna berättar också om rasistiskt och nazistiskt klotter och klistermärken på toaletter och i korridorer.

Flera rektorer i Trollhättan som Sveriges Radio Väst varit i kontakt med säger att problemen med nazism på gymnasieskolorna är små idag jämfört med hur det var för ett par år sedan. Ulla-Britt Larsson, biträdande enhetschef på Nils-Ericssongymnasiet säger att de har en god beredskap att bemöta elever med högerextrema åsikter.
- Som tur är upplever jag inte att det finns så särskilt stor grund till oro kring de här grupperna nu i Trollhättan. Det är inget större problem idag.

Men Christer Mattson på Forum för levande historia tycker inte att skolorna kan luta sig tillbaks:
- De här grupperna, speciellt Nationalsocialistisk front, har ändrat strategi. De syns inte på samma sätt som på 90-talet men de har fler aktivister i de traditionella områdena nu än tidigare.

Främlingsfientliga partier skulle tillåtas på många skolor
En fjärdedel av landets rektorer skulle tillåta att Sverigedemokrater och Nationaldemokrater kommer in på skolan och att de ställer upp ett bokbord. Av de cirka 30 rektorer i vårt område som besvarat enkäten svarar ungefär en tredjedel jakande. Däremot kan så gott som ingen rektor tänka sig att bereda plats för uttalat nazistiska grupper.

Nazism och nationalism på nätet
Högerextrema grupper har förfinat sin teknik när det gäller att rekrytera och locka sympatisörer. Anonymiteten och räckvidden på Internet har skapat en helt ny arena för främlingsfientliga organisationer. Målet är detsamma men medlen har ändrats.

Torsdag 24 april: Hot och våld
På tre skolor här i väst har det förekommit hot och våld från nazisters eller högerextremas sida. Det visar den kartläggning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort. 
Under en period för några år sen hade man på Sinclair i Uddevalla problem med en organiserad grupp uttalade nazister och en elev som gjorde motstånd mot en nazistgrupp blev skallad av de högerextrema.
Enligt den enkät som Sveriges Radios reporternätverk gjort på landets högstadier och gymnasier har ungefär 8% av landets skolor erfarenheter av våld och hot från högerextremister. Här i Väst svarar alltså en rektor på Sinclairs gymnasium och ytterligare två skolor, i Vänersborg och Färgelanda, att det förekommit rasistiskt våld eller hot. 

Paula Pelli, rektor på Medieprogrammet i Uddevalla berättar att i fallet med nazisterna på Sinclair fick en lärare en lapp med en dödsruna i sitt fack efter att hon stått upp mot högerextrema elever.

Medlemmar i Nordiska Förbundet misstänkta för rån
Måndag 7 april: Åtal mot sex medlemmar i Nordiska förbundet
I februari rånades en 32-årig man i Munkedal och hans sambo på sina datorer innehållande kund- och medlemsregister för Nordiska Förlaget som säljer nationalistiska böcker och skivor på internet. Sex män med anknytningtill högerextrema Nordiska Förbundet åtalades för rånet. Den rånade mannen i Munkedal är en tidigare delägare i Nordiska Förlaget som valt att istället arbeta med den konkurrerande nättidningen Info14.

När den före detta kompanjonen hoppade av behöll han Nordiska Förlagets kundregister och krävde att få tillbaks pengar som han satsat i bolaget. Eftersom det inte ledde till någon uppgörelse stängde munkedalsbon ner dataservern till kundregistret. Natten mellan den 7 och 8 februari åkte de sex misstänkta männen hem till mannen i Munkedal och tvingade till sig datorn och registret under vapenhot.

Åtalet mot de sex männen lämnades in till Uddevalla tingsrätt den 7 april. Chefsåklagare Niklas Sannerholm som lett förundersökningen var belagd med yppandeförbud och var mycket sparsam med uppgifter om åtalet innan det var inlämnat till tingsrätten.

När åtalet hade lämnats in berättade chefsåklagare Niklas Sannerholm om rånet.

Tisdag 8 april: De högerextrema organisationerna är splittrade.
Åtalet mot sex medlemmar i Nordiska Förbundet är ett av många problem som extremhögern dras med, det menar Anders Dalsbro, reporter på den antirasistiska tidskriften Expo.

Ledande personer inom Nordiska Förbundet
Sveriges Radio Väst har granskat de sex rånmisstänkta männen i Nordiska Förbundet och den konflikt som ledde fram till rånet av en före detta kompanjon i Munkedal den 7 februari.

Onsdag 9 april:
Nazistforskaren Helene Lööw berättar om Nordiska Förbundet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista