Carin Ramneskär (m) och Elving Andersson (c), klipper bandet vid invigningen med en av de boende på gruppboendet. Bild: SR/Thomas Graf
Uddevalla

Invigning av kommunens första passiva hus

Efter ett och ett halvt år står de nu klara. 27 lägenheter och två gruppboenden i det första passivhusområdet någonsin i Uddevalla invigdes idag vid lunchtid på Misteröd.

Carin Ramneskär, ordförande i Uddevallahem som är hyresvärd för husen klippte idag band vid invigningen.

- Vi har tittat på den här tekniken och har gjor olika studiebesök för att vi känner att vi vill veta mycket om den. Vi känner att vi ligger väl i framkant för att minska energiåtgången i våra fastigheter. Energifrågan för oss idag är en stor kostnad för alla boende. Och vi tror att i framtiden kommer det få ännu större betydelse med kommande EU-anpassningar, säger Carin Ramneskär (m).

Även om många hyresgäster bott på Misteröd sen årsskiftet var det idag området invigdes officiellt.

Gemensamt för alla hus här är att det inte finns några element och väggarna är tjockare än i vanliga hus, allt för att ta tillvara på återvunnen energi från till exempel glödlampor, spisar och framförallt de boende själva.

Karin Stahre och hennes man är två av de nya hyresgästerna på Misteröd.

- Vi trivs jättebra här. Jag tror att detta är framtidens hus eftersom vi måste se om vår Moder Jord och det vi gör mot henne, säger Karin Stahre, bopendes på Misteröds passivhusområde.

Text: Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".