Rossana Dinamarca.
Politik

Trollhättebo förnyar vänsterpolitik

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca från Trollhättan skall leda Vänsterpartiets förnyelse av skolpolitiken. Hon är partiets skolpolitiska talesperson och har utsetts till ordförande i den arbetsgrupp som skall ta fram ett nytt utbildningsprogram.

Samhällsutvecklingen har delvis sprungit förbi det gamla programmet, det  är motiveringen. Det gäller bland annat den kraftiga expansionen av friskolor. 

Rossana Dinamarca säger att det inte är realistiskt att stänga alla friskolor, men hennes och partiets skepsis mot fristående skolor finns kvar. 

–Tanken var väl att det skulle leda till mer pedagogisk mångfald, som det hette i början av 90-talet. Vad vi har sett är att det har blivit en väldigt lukrativ bransch med rekordvinster varje år för de så kallade utbildningsföretagen, säger Rossana Dinamarca.

Hon vill se över reglerna för friskolorna, som hon betecknar som de mest generösa i världen. Hon tycker också att kommunerna och inte skolverket skall ha sista bordet när en friskola vill etablera sig.
Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista