Daniel Åkervall och Richard Jansson deppar efter Henrik Larssons 2-0-mål. FOTO: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX.
Sport

Missade chanser stod LSK dyrt LSK - Helsingborg 0-2 (0-0)

Fotboll. Det blev på många sätt en upprepning av den första hemmamatchen mot Hammarby när Ljungskile SK på nytt föll i allsvenskan. Efter en väl genomförd första halvlek med ett missat friläge som bästa möjlighet kunde hemmalaget inte stå emot efter paus och mål från stjärnorna Andreas Granqvist och Henrik Larsson såg till att säkra segern för HIF. LSK står kvar på noll poäng.

– Vi håller allsvensk klass, vi är bra med i matcherna, säger backen Daniel Åkervall till Radio Väst.

David Wilson bytte ut två spelare i startelvan till kvällens match och det var de båda anfallarna Jörgen Wålemark och Andreas Kristoffersson som gjorde återinträde i förstaelvan samtidigt som engelsmannen bytte tillbaka till 4-3-3. Edwin Phiri skulle ha spelat som vänsterback men eftersom han kom till samlingen febersjuk tvingades David Wilson ställa över honom och fortsätta med Daniel Åkervall där bak. På bänken satt Jon Lundblad igen efter petningen senast och där fanns också Martin Smedberg som inte riktigt skakat av sig sin förkylning.

Ljungskiles lag (4-3-3):

M. Slawuta
C. Zarkovic D. Leinar R. Jansson D. Åkervall
M. Kubala (55) A. Augustsson A. Kitic
N. Löfgren J. Wålemark (71) A. Kristoffersson (55)

På bänken: Colin Burns, Robert Johansson, Jon Lundblad (in 55), Markus Senften (in 71), Martin Smedberg (in 55).

Första halvlek: Det dåliga gräset satte direkt sin prägel på matchen och båda lagen valde att spela ett rakt anfallsspel med snabba bollar över sina respektive mittfält som därmed inte kom med särskilt mycket i matchen. När bollen hamnade runt mittcirkeln verkade ändå LSK:s centrala trio stå upp bra mot Helsingborgs mittfält.

Ljungskile lade sig lågt med försvaret och mittfältet varför HIF tilläts dominera bollinnehavet men chansmässigt klarade sig hemmalaget bra. Niclas Löfgren fick den bästa möjligheten när han rann igenom på en djupledsboll från Michal Kubala och kom helt fri med Daniel Andersson. Löfgren valde att runda Andersson på högersidan och rullade sedan bollen mot mål. På mållinjen dök Andreas Granqvist upp som skjuten ur en kanon och räddade bollen till en hörna samtidigt som han kolliderade kraftfullt med stolpen.

Löfgren fick ytterligare en möjlighet före halvtidsvilan när sköt på volley i straffområdet. Dessvärre för den förra Skärhamnsspelarens del tog bollen på en försvarare och sedan ut.

Helsingborg skapade också ett antal chanser och det var vid fasta situationer som det blev som allra farligast. Efter ett inkast ute till höger hamnade bollen i den bortre ändan av Ljungskiles straffområde och därifrån nickade Andreas Granqvist in bollen centralt. Henrik Larsson (som alltså kunde starta matchen trots sin knäskada) dök upp med tån men bollen gick utanför.

Andra halvlek: I den andra halvleken tog HIF direkt kommandot om händelserna och matchen öppnade upp sig. LSK kontrade vid några enstaka tillfällen men under den första kvarten var skåningarnas övertag kompakt och anfallen avlöste varandra, inte sällan med Henrik Larsson och Christoffer Andersson inblandade.

I den 60 minuten fick Helsingborg frispark mitt på offensiv planhalva och när Ljungskilespelarna letade efter någon att markera slogs den snabbt. Bollen gick igenom straffområdet via några ben till Andreas Granqvist som var helt fri vid den bortre stolpen och där kunde han enkelt förpassa den i mål från nära håll.

Tre minuter senare var det dags igen när HIF rullade upp LSK:s försvar med fyra, fem passningar på få tillslag och i misstänkt offsideposition mitt i ”slottet” kunde Henrik Larsson till sist rulla in 2-0 med vänsterfoten.

David Wilson valde då att byta in Markus Senften för Jörgen Wålemark och flytta upp David Leinar som anfallare men den verkliga pressen kom av sig (Ljungskile försökte verkligen) eftersom Niclas Löfgren skadade sig och tvingades utgå. LSK hade gjort sina tre byten och fick avsluta matchen med tio man.

Sammanfattning: Matchen var på flera sätt en påminnelse om hur det såg ut mot Hammarby för en dryg vecka sedan i bemärkelsen att LSK var mycket bra före paus för att sedan tappa greppet efter densamma. Helsingborgs första kvart av den andra halvleken var riktigt bra (i övrigt var skåningarna ganska bleka) och Ljungskile förmådda helt enkelt inte att hålla undan.

Niclas Löfgren gjorde en utmärkt match som anfallare och tillsammans med Jörgen Wålemark gav han faktiskt det stabila Helsingborgsförsvaret (anfört av Andreas Granqvist) något att bita i. Dessvärre misslyckades han med att förvalta sin stora chans i den första halvleken och det har LSK inte råd med helt enkelt.

LSK - Helsingborgs IF 0-2 (0-0)
Mål LSK: -
Mål HIF: Andreas Granqvist (60), Henrik Larsson (63)
Varningar LSK: Cedomir Zarkovic, Jon Lundblad, Anders Augustsson (missar nästa match)
Varningar HIF: Adama Tamboura
Domare: Tobias Mattsson
Arena: Starke Arvid
Publik: 3210

! Utropstecknet: Niclas Löfgren visade att steget från division ett till allsvenskan inte behöver vara så långt. För Ljungskiles del är det bara att hålla en tumme för att skadan inte håller honom borta från nyckelmatchen mot Sundsvall på måndag.

? Frågetecknet: Hur är det med Andreas Kristofferssons form egentligen? Den är inte där, så mycket kan vi konstatera. Men hur långt borta är fjolårstakterna? LSK skriker efter mål.

Wilson sa: ”Jag kan inte klaga på Niclas Löfgren [för att han missar chansen i första halvlek]. Han ger mig 110% och nu ska vi se till så att han är på benen till matchen mot Sundsvall för vi behöver honom där. Det är imponerande med tanke på att han kommer från division ett och gör en sådan här match mot Helsingborg. Jag tycker bara att det är synd att de har Andreas Granqvist som är två och en halv meter lång så att han kan rädda bollen på mållinjen.

Vi har varit med i alla tre matcher. Men vi måste ta poäng snart för att vi kommer att tröttna för vi har inte den erfarenheten och vi har inte så stor trupp som andra har. Men killarna ger Ljungskile 110 procent igen.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta 3
Cedomir Zarkovic 2
David Leinar 2
Richard Jansson 3
Daniel Åkervall 2
Anders Augustsson 2
Michal Kubala 1
Aleksandar Kitic 3
Andreas Kristoffersson 1
Jörgen Wålemark 3
Niclas Löfgren 3
--
Jon Lundblad 2
Martin Smedberg 1
(Markus Senften spelade inte tillräckligt länge för att kunna betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".