Misstänkte 42-åringen aktuell i utredningen av Malinmordet.

I polisens utredning kring den sedan en vecka försvunna 10-åriga Engla i Stjärnsund i Dalarna förs nu också ouppklarade kvinnomord i Västsverige in i bilden. Bland annat mordet 1994 i Göteborg på den 16-åriga Malin Olsson från Dals-Ed.

Eftersom 42-åringen arbetat som lastbilschaufför och i jobbet kört runt i landet undersöker nu polisen om mannen kan kopplas till flera ouppklarade kvinnomord. Ett av dem är mordet på 16-åriga Malin Olsson från Dals-Ed, som sommaren 1994 hittades strypmördad på Östra kyrkogården i Göteborg. Ett mord som polisen inte lyckats lösa. Flickan var på tillfälligt besök i Göteborg tillsammans med kamrater. Tipset om att den nu i Engla-fallet misstänkte mannen kunde ha varit inblandat i mordet på Malin Olsson 1994, kom till polisen sedan TV 3-programmet ”Efterlyst” i höstas uppmärksammat olösta kvinnomord.

Thomas Lager på länskriminalen i Göteborg arbetar med Malin-fallet, som polisen då och då aktualiserar och försöker hitta nya ledtrådar i. Lager säger till Göteborgs-Posten att 42-åringens person hittills inte varit intressant i det mordfallet. Men fallet lever och folk hör fortfarande av sig med tips. Och nu undersöker alltså polisen eventuella kopplingar mellan 42-åringen och flera ouppklarade kvinnomord.

Enligt Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, är sexualmord den vanligaste formen av seriebrottslighet. 42-åringen är tidigare dömd för bland annat sexuellt ofredande, försök till våldtäkt och sexuellt tvång.

Reporter Jan Gustavsson

epost: jan.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".