MILJÖ

Vargforskare får stöd av jägare

De rovdjursforskare som anser att den svenska vargstammen behöver öka kraftigt, för att säkra vargens viktiga ekologiska roll i naturen, de får nu stöd från jägarhåll.

Jägaren och naturmänniskan Inge Lund i Munkedal säger till Sveriges Radio Väst, att forskarnas synpunkter försummats i vargdebatten.

Inge Lund pekar på det faktum att älgstammens kvalitet förbättras, genom att älg är vargens viktigaste bytesdjur. Älgstammen förädlas genom att vargen enligt naturens lagar tar de svaga djuren först.

- Det är de vinnande, starkaste tjurarna som gör älgkorna dräktiga och på så vis avlar fram den bästa avkomman, säger Inge Lund.

- Det gynnar både älgen själv och vargstammen.

Inge Lund säger också att det finns fler skäl att värna om en livskraftig vargstam: - Högstående djur som vargen är sociala varelser. Genom jakt krossar människan relationer mellan djurpartner, mellan föräldrar och ungar o s v.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".