Näringsliv

Socialdemokraterna vill göra det lättare att starta företag

Det skall bli lättare att bli företagare. Det är ett av budskapen när nu socialdemokraterna formar en ny jobbpolitik. I dag presenterade partiets rådslagsgrupp 124 förslag.

Riskkapital från AP-fonderna, satsning på forskning och stärkt yrkesutbildning med yrkeslyft för unga vuxna utan gymnasieutbildning. Det är några av förslagen. Men det handlar också mycket om företagande och entrepenörskap.

Monika Theodorsson, ordförande i IF Metall Norra Älvsborg, ingår i rådslagsgruppen, som letts av tidigare ministern Sven-Erik Österberg.

– Naturligtvis har vi jobbat med basindustrin och det som vi generellt varit väldigt duktiga på, men det vi kanske behövde ta ett nytt tag om är entreprenörskap och företagande men framför allt förutsättningarna för alla arbetstagare i Sverige att kunna bidra, säger Monika Theodorsson.

Hon ingick också i den socialdemokratiska valanalysgrupp som i sin rapport för drygt ett år sedan konstaterade att jobbpolitiken var den kanske tyngsta anledningen till socialdemokraternas valförlust.

Rådslagsgruppens förslag ska diskuteras den 12 maj på något som socialdemokraterna kallar sitt jobbtoppmöte. Där deltar bland andra partistyrelsen, riksdagsgruppen och LO:s styrelse.

Text: Bosse Adriansson
E-post: bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".