Markus Seften och Hannes Sigurdsson Foto: Ralf Bergman / SCANPIX.
Sport

Sundsvall överlägset i bottenmötet GIF Sundsvall - LSK 4-0 (0-0)

Båda lagen hade noll poäng efter tre spelade omgångar. Efter fyra spelade matcher i allsvenskan är Ljungskile SK ensamt sist i tabellen. I bottenmötet med GIF Sundsvall förlorade LSK med 4-0 efter en bedrövlig andra halvlek.
– Vi måste erkänna att Sundsvall var bättre matchen igenom, säger David Wilson till Radio Väst efter matchen.

David Wilson valde att göra två stora förändringar inför matchen mot Sundsvall jämfört med hur han formerade laget mot Helsingborg i den senaste matchen och båda hade Radio Väst flaggat för före matchen. För det första plockade Wilson bort Jörgen Wålemark och placerade honom helt utanför truppen och för det andra valde engelsmannen att flytta upp David Leinar i anfallet, något som mittbacken provat på tidigare bland annat mot Örgryte ifjol då det gick mycket bra och den matchen spelades också på konstgräs.

Ljungskiles lag (4-4-2)

M. Slawuta
C. Zarkovic R. Jansson, M. Senften (58) R. Johansson (3)
M. Smedberg A. Kitic M. Kubala D. Åkervall
N. Löfgren (78) D. Leinar 

På bänken: C. Burns, J. Lundblad (in 3), A. Kristoffersson (in 58), E. Tabe (in 78), M. Carlsson

Första halvlek: Ljungskile fick en mardrömsöppning på matchen då Robert Johansson blev liggande på marken efter en situation där han fastnade med knäet i gräset. Johansson signalerade direkt för ett byte och LSK, som inte hade några defensiva spelare på bänken, fick byta in Jon Lundblad och han övertog platsen som vänster yttermittfältare. Daniel Åkervall tog klivet tillbaka och blev vänsterback.

De grönklädda kom således ur rytmen direkt men lyckades ändå freda målet någorlunda trots att Sundsvall dominerade spelmässigt. Johan Patriksson, tidigare i LSK, fick de bästa lägena för hemmalaget men han verkade ringrostig och tog inte vara på dem.

Ljungskile reste sig något mot slutet av halvleken och kunde några gånger oroa Sundsvall marginellt. Martin Smedberg fick ett fritt läge med sin känsliga högerfot på högerkanten och han lyfte då in bollen hårt i straffområdet där David Leinar nästan nådde fram till den.

Andra halvlek: Om Ljungskile fick en olycklig start på halvlek nummer ett upprepades historien efter paus när Sundsvall omgående tog ledningen. Det började med ett farlig frisparksläge just utanför LSK:s box. Bollen tog på en täckande spelare men Sundsvall behöll den inom laget och ett inlägg från vänsterkanten lyftes in tillbaka in i straffområdet där Johan Patriksson ostörd kunde nicka ner bollen bredvid en stillastående Markus Senften. Bakom Senften dök Mikael Lustig upp och från nära håll kunde han peta bollen vid sidan av Michal Slawuta.

LSK hann knappt hämta sig från den smällen förrän en ny boll slogs in lågt i deras straffområde. Mottagare var återigen Patriksson och den här gången valde Patriksson, efter att ha hållit i bollen och ”paus-fintat” sig förbi Markus Senften, att avsluta själv. Skottet satt säkert vid den bortre stolpen från nära håll.

Och efter en dryg timma ringde klockan för 3-0 när LSK på nytt misslyckades med att rensa undan bollen från eget försvar. Backen Stefan Ålander lyften in bollen från vänster och Robert Mambo Mumba nickskarvade in den bakom en chanslös och uppgiven Michal Slawuta.

Efter det var matchen i praktiken över och det som hände under den avslutande halvtimman var en avslagen historia. Sundsvall kunde i alla fall kontra in 4-0 på en snabbt och elegant genomförd kontring där Johan Patriksson och Hannes Sigurdsson samarbetade väl och där den senare fri med Slawuta kunde prickskjuta in bollen.

Sammanfattning: Efter 1-0-målet gick luften fullständigt ur Ljungskile vars startelva bara innehöll en enda spelare som faktiskt vet hur det är att vinna i allsvenskan (Martin Smedberg). Ingen av de övriga fick reda på vad den känslan bär med sig den här kvällen.

Det ska sägas direkt att spelet som LSK presterade, framförallt defensivt, inte håller allsvensk klass på något sätt och det är förstås illavarslande att årets hittills sämsta prestation kommer i årets hittills viktigaste match. Det kan väl inte vara konstgräset som spelar så stor roll?

GIF Sundsvall – LSK 4-0 (0-0)
Mål GIF: Mikael Lustig (48), Johan Patriksson (54), Robert Mambo Mumba (62), Hannes Sigurdsson (74)
Mål LSK: -
Varningar GIF: -
Varningar LSK:
Cedomir Zarkovic
Domare: Markus Strömbergsson
Arena: Norrporten Arena
Publik: 3148

! Utropstecknet: Det var inte mycket att skriva hem om detta men efter matchen var det i alla fall uppfriskande att höra Giffarnas tränare Per Joar Hansen formligen såga Sundsvallsbefolkningen mitt i tu för deras bristande fotbollsintresse. Och visst är det uselt att Sundsvall med i runda slängar 100 000 invånare inte kan skrapa ihop en bättre publiksiffra än Ljungskile.

? Frågetecknet: Försvarsspelet. Det var ju det som skulle rädda Ljungskile kvar i allsvenskan.

Wilson sa:Vi måste erkänna att Sundsvall var bättre än oss. De var bättre matchen igenom.

Men de har andra resurser än oss. De har köpt nya spelare för tio, tolv miljoner. Vi har inte betalat något för våra nya.

Nu kan vi bara glömma detta och gå vidare till nästa match.”

Om Robert Johanssons skada.

Det var den största besvikelsen med matchen. Han har kämpat hårt för att komma tillbaka.

Vi får se vad Leif Swärd [läkare] säger när han har undersökt honom. Det är antagligen ledbandet och inte korsbandet som senast. Men det är samma knä.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta 1
Cedomir Zarkovic 1
Richard Jansson 1
Markus Senften 1
Daniel Åkervall 1
Martin Smedberg 2
Michal Kubala 2
Aleksandar Kitic 2
Jon Lundblad 1
Niclas Löfgren 2
David Leinar 1
--
Andreas Kristoffersson 1
(Etchu Tabe och Robert Johansson spelade inte tillräckligt länge för att kunna betygsättas) 

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista