Sveriges Radio Väst granskar polisen

Kan vi få hjälp av polisen, när vi behöver det? Räcker polisens resurser till, när brottslighet drabbar människor?
I flera inslag ska Sveriges Radio Väst belysa de här frågorna.

Måndag 14 april: 
Poliser vill ha fler poliser till Dalsland
37 000 invånare i Åmål, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud skyddas nattetid av endast två poliser i yttre tjänst i en ensam polisbil, som kan köra 40, 50 mil på ett enda arbetspass hit och dit i sitt bevakningsområde, som sträcker sig 10 mil i nord-sydlig riktning och 7 mil på tvären.
- Det är en massa tomkörning och oftast kommer vi försent. Det säger polisinspektör Mats Hansson till Sveriges Radio Väst.

Polisbrist i Dalsland oroar kommunalråd
Polisbristen i Dalsland är ett allvarligt problem. Det anser kommunalrådet Martin Carling i Dals-Ed, som fick sin polisstation nedlagd för fem år sedan.
Martin Carling säger till Sveriges Radio Väst, att polisbemanningen i Dalsland inte alls stämmer överens med invånarnas behov och önskemål.
– Jag är orolig för att ökande vardagsbrottslighet ger grogrund för grövre kriminalitet, säger Carling. Polisfrånvaro ökar risken för att icke önskvärda kriminella söker sig till norra Dalsland.
Tisdag 15 april:
För många poliser sitter inne i polishusen
Det finns för få poliser i ute på gator och torg och för många inne i polishusen. Det anser tillförordnade närpolischefen i Sotenäs Anders Kristiansson.
Allt fler poliser försvinner ur yttre tjänst. Allt fler poliser sitter i stället inne i sina polishus. Det säger polisbefälet Anders Kristiansson i Sotenäs som är mycket kritisk till de senaste årens utveckling inom polisväsendet.
- Vi tvingas hela tiden göra avkall i servicen mot allmänheten, för dem som utsatts för brott, säger Anders Kristiansson till Sveriges Radio Väst.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".