Sotenäs

Närpolischef kritisk mot polisbristen

I dag kommer polisområdeschefen från Uddevalla till Kungshamn, för att möta kommunledningen i Sotenäs.
Där är folk upprörda över polisledningens planer.

I Sotenäs är folk upprörda över polisledningens planer på att låta Sotenäs vara helt utan polis under cirka en månad i sommar – särskilt med tanke på att Sotenäs är Bohusläns mest sommarbefolkade område.

Tillförordnade närpolischefen Anders Kristiansson i Kungshamn säger till Sveriges Radio Väst:

– Det kommer att få den konsekvensen att det kommer att ta lång tid innan polis kommer att kunna vara på plats. Och det är inte frågan om det händer, utan när det händer.

Förra sommaren var ett knidråp ytterst nära att inträffa på Smögenbryggan. En svårt knivhuggen man hade dödats om inte slumpen gjort att en sjuksköterska råkade vara på plats den där natten.

Det är bara ett exempel på allvarliga brottshändelser som kräver lokal polisnärvaro.

Anders Kristiansson fortsätter:

– En sådan händelse är ett prioritet 1-ärende. Då är kravtiden att polisen ska vara på plats inom 15 minuter efter att larmsamtalet kommit till ledningscentralen i Göteborg.
Och det förstår ju vem som helst, att det är omöjligt att klara de kravtiderna ut till Smögen, Kungshamn eller Hunnebostrand, när bilen kanske måste åka från Tanumshede, Grebbestad eller Lysekil eller Uddevalla. Det är omöjligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".